Zadebljali i zuti nokti na nogama

1632

Zadebljali i zuti nokti na nogama i rukama najčešće nisu prvi simptom bolesti te se ne pojavljuju uvek, ali mogu ukazati da nešto ne valja ili jednostavno mogu biti rezultat neke loše navike. Ovaj samostalni pregled možete obaviti sami, kod kuće, a kod uočljivijih promena na noktima trebalo bi da potražite stručnu pomoć kako bi se utvrdilo da li zaista postoji razlog za brigu ili se radi samo o nekim manjim promenama.

Nokti mnogo govore o vašem zdravlju. Na njima se prepoznaje zdravstveno stanje. Na to upućuje njihova boja, struktura i čvrstoća. Zdravi nokti su ružičaste boje, a ružna i kvrgava površina znatno se razlikuju od glatke, čak i spod laka. S toga, nemojte ih pokušavati kriti i truditi se da ih stručno zamasikrate, nego prihvatite tu neprijatnosti i pokušajte je izlečite. Zadebljali nokti sa puno neravnina i žute boje svakako ne podnose da ih dodatno ističete lakom.

Zadebljali i zuti nokti na rukama i nogama – uzroci

Žute nokte mogu prouzrokovati mnoge stvari. U nastavku ćemo navesti koji su najčešći razlozi za to.

Pušenje

Zuti nokti na rukama mogu biti posledica cigareta. Pušenje je jedan od najčešćih uzroka diskoloracije noktiju. Nakon nekog vremena nikotin i katran koji su sastojci cigareta dovode do menjanja boje noktiju. Prestanak pušenja je očigledno najbolji način da se rešite žute boje na noktima, kao i da održavate dobro zdravlje. Ali, to verovatno nije baš najrealnija mogućnost. Ako ne možete ostaviti cigarete, onda barem spustite cigaretu u pepeljaru između dva uvlačenja, umesto da vam je čitavo vreme u ruci.

Gljivična infekcija

Zuti nokti na rukama i nogama su najčešće posledica gljivične ingekcije. To se dešava jer su šake i stopala u kontaktu sa mnogim vrstama potencijalno infektivnih bakterija i gljivica. Prsti na nogama su naročito izloženi vlazi i višim temperaturama što su savršeni uslovi za razvoj bakterija i gljivica. Gljivična infekcija ima simptome koji uzrokuju listanje noktiju, ljuštenje, neprijatan miris kao i žutilo na noktima. Mora se lečiti lekovima koje vam može prepisati lekar, koji su namenjeni baš u tu svrhu.

Sindrom žutih noktiju

Zadebljani nokti se u ovom slučaju primećuju kao i žutilo noktiju pa čak dolazi i do odvajanja od ležišta. Zadebljali i zuti nokti na noznom palcu kao i ostalim pristima su veoma ružna pojava. Stvarni uzrok ovog oboljenja zbog koga se pojavljuje žutilo je nepoznat, međutim, osobe sa slabim limfnim sistemom mogu da ga dobiju. Takođe, veće šanse za razvoj sindroma žutih noktiju imaju osobe koje pate od bronhiekstazija, upale sinusa, reumatoidnog artritisa i karcinoma.

Zdravstveni problemi

Zuti nokti na noznom palcu i drugim pristima, iako ne uvek, javljaju se i zbog nekih zdravstvenih poremećaja, kao što su bolesti jetre, plućne bolesti, dijabetes, bolesti bubrega i nutritivnih nedostataka, posebno gvožđa i cinka. Iz tog razloga, ukoliko primetite da su vam nokti žuti, zajedno sa bilo kojim drugim simptomima, morate konsultovati lekara, da isključi bilo koji medicinski problem.

Psorijaza

U nekim slučajevima psorijaza može promeniti boju noktiju u žutu ili svetlosmeđu.

Određeni lekovi

Razni lekovi, među kojima su i lekovi protiv akni, poneki antibiotici te hemoterapija mogu zatamniti nokte u žutosmeđu nijansu.

Preterana upotreba laka za nokte

Do diskoloracije mogu dovesti i neke vrste laka za nokte koji sprečavaju dotok kiseonika. Takođe, nepravilno korišćenje laka, a posebno tamnijih nijansi može ostaviti mrlje na noktima. Nokti jednostavno prime malo od pigmenta iz laka. Do poremećaja boje može doći zbog hemijske reakcije između laka za nokte i samog nokta. Ako vam je omiljeni crveni lak za nokte, razmislite malo. Ova boja sadrži veći iznos oksida gvožđa i drugih obojenih materija koji nokte mogu obojiti u žuto. Lak takođe sadrži hemikaliju zvanu formaldehid koji može reagovati sa keratin, proteinom u noktima i načiniti ih žutim.

Saveti za koršćenje laka za nokte

Pre nanošenja laka u boji, prvo nanesite podlogu za lak. Za to vam može poslužiti bezbojni lak. Na ovaj način izbeći ćete direktni kontakt noktiju sa hemikalijama iz laka. Birajte svetlije i nežnije nijanse, a tamne boje pokušavajte izbegavati. Povremeno napravite pauzu i vaše nokte ostavite bez laka kako bi odmorili i jednostavno mogli disati. Aceton za skidanje laka uvek temeljno operite sa noktiju, jer i najmanji ostatak acetone na noktima može izazvati žutilo.

zuti nokti

Zuti nokti na nogama i rukama – lecenje

Ako ste došli do zaključka da su zuti nokti razlog vašeg lošeg zdravstvenog stanja, obratite se svom lekaru. Nemojte paničiti, jer ako nemate druge simptome bolesti, žuti nokti sigurno nisu jedini pokazatelj. Zuti i zadebljali nokti se mogu izlečiti samo trebate biti uporni i strpljivi jer fleke neće nestati preko noći.

Limun za nokte

Ovaj prirodni izbeljivač uklanja fleke i vraća belinu noktima. Takođe, deluje i kao adstrigent koji leči pore kao i područje ispod nokta. Napravite smesu od limunovog soka i tople vode i potopite nokte u dobijeni rastvor. Ne držite ruke u limunovom soku predugo jer limun zna da nagrize. Nakon toga operite ruke mlakom vodom i obavezno hidrirajte ruke. Postupak možete sprovoditi dva puta dnevno sve dok ne budete zadovoljni rezultatima.

Hidrogen za nokte

Hidrogen može izbeliti nokte do prozirnosti. Naročito je delotvoran kada se radi o žutilu od pušenja ili od upotrebe laka za nokte te oboljenja koja izazivaju uporno žutilo uprkos lečenju. Koristite hidrogen od 3% kako bi izbegli opekotine. U pola čaše vode dodajte 2-3 kašike hidrogena. Izmešajte i potopite nokte na pet minuta. Sada iščetkajte nokte mekšom četkicom za zube, pa isprerite vodom. Hidrogen za nokte nemojte koristiti više od jednom nedeljno kako biste zaštitili vaše prste i nokte.

Soda bikarbona za nokte

Smesu za zute nokte možete napraviti i sa kašikom sode bikarbone i limunovog soka. Postupak je isti kao i u prethodnim slučajevima. Umočite prste i dobro isperite. Takođe, možete je pomešati i sa maslinovim uljem kako bi dobili i efekat vlaženja istovremeno. Jednu kašiku sode pomešajte sa kašikom limunovog soka i sa pola kašike maslinovog ulja. Mekom četkicom utrljajte smesu na vrhove noktiju i posle pet miuta isperite. Soda bikarbona vraća prirodnu boju vašim noktima i upotrebljavajte je jednom u dve nedelje da žutilo nestane.

Pasta za zube za izbeljivanje noktiju

Pasta za zube sa agensom može poslužiti za izbjeljivanje ne samo zuba, već i noktiju. Sastojci koji bele zube delovaće i na umereno žute nokte. Tanak sloj paste nanesite na nokte i ostavite neka deluje 10 minuta. Četkicom nežno istrljajte nokte pa uklonite pastu sa vatom koju ste prethodno natopili vodom. Postupak ponavljajte par puta nedeljno.

Olovke za izbeljivanje noktiju

Vratite noktima prirodnu boju uz olovku za izbeljivanje noktiju. Možete je kupiti u trgovini, a ova olovka je odličan način da vam nokti izgledaju belje u tren oka. Nokat bojajte olovkom nekoliko dana u nedelji i veoma brzo ćete primetiti razliku.

Blago poliranje noktiju

Površinski sloj nokatne ploče je prostor gde se zadržava žuta boja. Blagim poliranjem površine nokta ćete skinuti ovaj sloj, pa i žutu fleku. Međutim, ovaj tretman se ne preporučuje jer njime slabite nokat. Ukoliko se ipak odlučite za njega, odmah nakon tretmana prelakirajte nokat lakom za zaštitu i jačanje.

Zadebljali i zuti nokti na nogama i rukama svakako ne izledaju privlačno. Nemamo svi savršene nokte. Neki se žale na to što su im nokti krhki i lako lomljivi, a kod drugih se javlja drugi problem, a to su zadebljani nokti žute boje. Ukoliko patite od ovog problema sigurno se ne radujete kupovini novih sandala. Od ideje da budete bosi, prolazi vas blaga jeza. Zato izlečite svoje nokte, rešenja ste dobili i samo ih morate primeniti. Na zdravlje noktiju svakako trebate brinuti ne samo zbog estetskih već i zbog zdravstvenih razloga.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here