Urasla dlaka na trtici | sinus pilonidalis

10182

Urasla dlaka na trtici može da zada prave muke pacijentima. Nastaje kada dlaka promeni pravac rasta, te se podvuče pod kožu u predelu trtične kosti. Ova bolest se stručno naziva sinus pilonidalis. Reč pilonidalis znači gnezno dlake, a sinus označava šupljinu ili kanal. To predstavlja uski, inficirani kanal koji se proteže od kože, u dubinu, kroz potkožno tkivo, mišiće, ponekad sve do trtične kosti. Urasla dlaka na zadnjici je čest problem kod mlađih ljudi. Uglavnom se javlja između 20. i 40. godine života naročito kod muške populacije. Osobe muškog pola sa izraženom maljavošću, koji dosta sede za volanom veoma često pate od urasle dlake na trtici tj. u predelu repnog dela kičmenog stuba. Pilonidalna cista tj. sinus se karakteriše upalom u krsnom predelu koja je praćena curenjem gnoja i bolom. Takve upale se često završavaju kod hirurga, nekom manjom intervencijom. Pacijent dobija antibiotike, ne može da sedi, ima malu neprijatnost i takva upala se na žalost ponavlja.

Urasla dlaka na zadnjici – simptomi

Pilonidalna cista, kao što smo već rekli je akutna gnojna infekcija koja se najčešće javlja na području trtice, između gluteusa. Urasla dlaka na zadnjici – simptomi variraju od postojanja sitnih rupica do nastanka velike bolne upaljene mase. Obično se pojavljuje sekrecija koja može biti bistra, zamućena ili sukrvičava. U početku se javlja gnojna infekcija ili apsces. Ta infekcija se nakon spontane ili hirurške evakuacije zadržava u obliku šupljine ispod kože. Može da se prazni napolje kroz jedan ili više manjih otvora, a u sinusu se obično nalazi mnogo raspadnutih masa i dlačica.

Urasla dlaka sinus pilonidalis – nastanak

Postoje dve teorije o nastanku ove promene. Po jednoj teoriji radi se o urođenoj pojavi. Tokom razvoja ploda u materici dolazi do zadržavanja jednog dela primitivne kičme u vidu šupljina ili kanala ispod kože u repnom delu kičmenog stuba ili u gornjem delu braze koja deli dva debela mesa. Druga teorija pretpostavlja urastanje dlake na trtici koje se dešava pod uticajem dugotrajnog sedenja naročito za volanom. Tada postoji stalan nadražaj i pritisak na predeo repnog dela kičme. Pojačano znojenje i gojaznost se takođe često viđaju kod ovih pacijenata. Bez obzira na uzrok nastanka, ovako stvorene šupljine mogu imati tačkaste otvore na koži kroz koje se povremeno cedi zamućeni sadržaj ciste. Ovakvo stanje može trajati duže vremena i prosto prolaziti neprimećeno. Međutim, ako se ove šupljine zapuše, perutanjem ili masnoćom sa kože u predelu korena dlake može nastati, gnojna šupljina apsces koji može dostići veličinu i veće pesnice. Javlja se otok, crvenilo, bol, a nekada i povišena telesna temeratura. Kao posledica infekcije pojavljuje se i otok limfnih žlezda u preponama. Kod ovakvog stanja neophodna je hiruška intervencija (incizija) sa pražnjenjem, ispiranjem i drenažom gnojne šupljine.

Urasla dlaka na trtici operacija

Operacija se radi pod opštom ili totalnom anestezijom. Pilonidalna cista – urasle dlake na trtici dovode do potpunog uvrtanja čitave kože prema unutra. Dakle prema kičmenom stubu, odnosno tom repnom delu kičmenog stuba. Dakle, sav sekret, znoj, loj pa i dlake, sve se sakuplja unutra ispod kože pa tako i dlake rastu ispod kože i zbog toga nastaje urasla dlaka. Pilonidalni sinus operacija je jedino rešenje za taj problem, koji se mora ukloniti. Tokom operacije se što veći deo tog upaljenog tkiva ukloni, a da rana zarasta sama od sebe. Ovo je da kažemo neki drevni način. U novije vreme postoji tehnika kojom raspolaže plastična, rekonstruktivna hirurgija da se nakon uklanjanja tog zapaljenog i oštećenog tkiva, taj nedostatak tkiva rekonstruiše lokalnim režnjem. Urastanje dlake na zadnjici u današnje vreme je veoma dostupno i jednostavno. Urasla dlaka na trtici – operacija traje 45 minuta do sat vremena.

urasla dlaka na trticiSinus pilonidalis oporavak

Sinus pilonidalis oporavak je kratak, te za vreme postoperativnog toka pacijent nema nikakve bolove. Praktično pacijenti ne dobiju ni inekciju protiv bolova, ostaju u bolnici dva sata posle intervencije. Kad dođu kući treba da miruju par dana. Nakon operacije 15-ak dana nije moguće sedeti slobodno te voziti auto. Sinus pilonidalis oporavak – gotov je nakon tog perioda kad se izvade konci. Pacijenti se mogu vratiti svojim svakidašnjim aktivnostima. Za urastanje dlake na zadnjici postoperativni tretman je nekad trajao tri meseca, a sad se smanjio na 15 dana.

U cilju sprečavanja ponovne upale sinusa savetuje se higijena kože, depilacija ili brijanje u predelu kože repnog dela kičmenog stuba te izbegavanje dužeg sedenja. Međutim, ipak je moguće da će se gnojenje opet ponoviti. Radi konačnog rešenja problema potrebno je obratiti se kliničkoj hiruškoj ustanovi kako bi se sprovela urasla dlaka na trtici operacija koja je planirana i u odgovarajućoj anesteziji. Kada se uklanja svaka postojeća šupljina, takva rana obično se ne ušiva nego se ostavlja otvorena i može imati površinu nekada i do dva dlana. Ovakve rane moraju se previjati svakoga dana u dužem vremenskom periodu. Znači, u ovom slučaju redovno previjanje i ispiranje su obavezni da bi se sekret potpuno izbacio, a rana zarsla. Kada ovakva rana potpuno zaraste možete sa priličnom sigurnošću očekivati rešenje problema.

Sinus pilonidalis alternativna medicina

Urastanje dlake na trtici ne daje kliničku sliku ukoliko se ne razvije infekcija. A taj trenutak ujedno i pruža pacijentu prvo saznanje o ovoj bolesti. Dakle, ukoliko se razvije bolna oteklina i nelagodnost u trtičnom području, jedino pomaže hirurško lečenje. Ukoliko iz nekih, vama poznatih, sopstvenih razloga niste skloni operativnom zahvatu, potrebno je dosledno sprovoditi konzervativne mere. Sinus pilonidalis alternativna medicina podrazumeva depilaciju okolnog područja (5 cm oko zahvaćenog dela). Takođe, i kupke u mlakoj kamilici oko 15 min dnevno mogu da pomognu. Ove metode su delotvornije za vreme ranijih faza pilonidalnog sinusa. Ukoliko su sinusi uznapredovali, ako su razgranati i postoji više sekundarnih otvora teško da će konzervativno lečenje pomoći, odnosno samo će nepotrebno odgoditi hirurško lečenje. Odgađanje operacije dovodi do nastanka kompleksnih kanala i tada je jako teško manjim zahvatom otkloniti sve kanale što rezultira dugotrajnim oporavkom. Stoga je konzervativnu terapiju potrebno sprovoditi nekoliko meseci. Pilonidalni sinus operacija jedino je rešenje ako nema rezultata od konzervativne terapije. Bolest se opet pojavljuje kod oko 5% bolesnika i što je bolest uznapredovanija to je veća mogućnost povratka.

Urasla dlaka na trtici – pilonidalna bolest ne zahteva nikakvo lečenje ukoliko ne rezultira upalnim promenama. Ako dođe do njih, uglavnom, jedina mogućnost za izlečenje je hirurško lečenje tj. pilonidalni sinus operacija.

loading...

3 Komentari

  1. Pozz , zanima me Akko Je Netko imo Takvu operaciju sa otvorenom ranom ? Koliko vremenski trade da zaraste I Dali su normalni Jaki bolovi Takvi da se jedva dignete iz postelje…. Hvala

  2. Problem je sto mi se to upalilo jednom prosle godine i vise nikad. Ono sto se desva je sada vec 2 mjeseca, samo curenje bez nekih bolova i malo je oteklo. Doktor mi je prije par dana napisao da ima par otvora sa lucenjem sekreta. Dao mi je da pijem antibiotike i da dodjem na kontrolu za 10 dana. Kaze da ce naj vjerovatnije biti operacija. Ali interesantno je da me uopste ne boli. Cak, nacin kako sjedim za racunarom je da je naj veci pritisak upravo na trticu, i opet me ne boli.

  3. Resavajte to dok se ne upali, meni su radili upravo i ostavili su otvorenu ranu, isto me nije uopste bolelo niti mi toliko smetalo ali kad sam dosao na operacijski sto otislo mi je pola dupeta jer je bilo ogromno. Sad se oporavljam i ne boli nista da kucnem o drvo. Pozdrav.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here