Ukocen vrat od promaje

697

Ukocen vrat od promaje je vrlo rasprostranjena pojava i gotovo da ne postoji osoba kojoj se makar jednom u životu nije dogodilo da se probudi sa ukočenim i bolnim vratom. Ukocenost vrata, kao i bolovi u vratu i ramenima mogu zadesiti svakog, bez obzira na godine, pol kao i na opšte zdravstveno stanje.

Ukocen vrat od promaje

Usinut vrat koji je nastao kao posledica promaje se najčešće razvija nakon nekoliko sati do nekoliko dana od trenutka izloženosti promaji. Rizik da će izloženost promaji uticati na pojavu ukočenog vrata se povećava, ako ste prilikom boravka na promaji još bili znojavi ili ako je promaja narodski rečeno bila jaka, tj. oštra. Promaja nas najčešće može zadesiti u automobilu kada su paralelno otvoreni prednji i zadnji prozor. Pored promaje u zatvorenom prostoru, ona može biti itekako izražena i u otvorenom prostoru kao što su haustori, ili prostor između dva objekta između kojih je rastojanje malo te na mestima koja se mogu okarakterisati kao uglovi objekata. Usinut vrat kao posledica promaje najčešće je vrlo izražen i praćen bolom u vratnom delu i regiji jednog od ekstremiteta, a neretko i u području grudnog koša. Ukocenost vrata u ovom obliku zna trajati i do 7 dana, a nekad čak i duže.

Ukocen vrat – lecenje

Lečenje ukočenog vrata od promaje obično ne zahteva odlazak kod lekara, već se može pristupiti lečenju u kućnim uslovima. Pokušajte opustiti mišiće, nerve i tetive koje se nalaze u području vrata. Izmasirajte vrat i ramena sa nežnim i odmerenim pokretima. Nemojte koristiti grubu masažu, nikako jagodicama prstiju nemojte prodirati duboko u vratno tkivo, već se zadržite samo na površini tkiva. Ovo je veoma bitno jer se unutar vratnog tkiva nalazi mnogo različitih tačaka koje, ukoliko se direktno i jako stiskaju mogu paralisati ili čak usmrtiti čoveka. Te tačke, nisu na površini tkiva, već mnogo dublje u vratnom tkivu. Ali ipak, ne budite grubi prilikom masiranja i nemojte bespotrebno praviti rizik od mogućnosti da pritisnete te tačke. Dakle, samo koristite blage i nežne pokrete koji će vas opustiti.

Za vreme masaže možete koristiti i neku mast ili gel za lokalnu upotrebu koji su protiv bolova u mišićnom i koštanom tkivu. Mast koja će vam pomoći da se brže rešite ukočenosti je svakako konjska mast.

Ako vam to ne pomogne, možete i popiti manju dozu sedativa ili neki od lekova iz grupe analgetika. Mala količina lekova će vam biti od koristi jer vam pomaže u opuštanju i oslobađanju bola.

Takođe, za lečenje ukočenosti koristiće vam i korigovanje položaja u kome spavate. Podloga na kojoj spavate trebala bi biti što ravnija jer će se tako izbeći krivljenje i istezanje vrata prilikom spavanja.

Tople kupke sa morskom soli vam takođe mogu biti od koristi. Ove kupke opustiće mišiće čitavog tela, a samim tim i vratne mišiće.

Možete staviti na vratni deo i flašu sa vrućom vodom. Takođe, možete staviti i vruć peškir na predeo koji je tvrd i ukočen ali ćete ga morati češće umakati u vruću vodu.

Vezbe za vratni deo kicme

Ukocen vrat od promaje
vezbe za kicmu i vrat

Od koristi vam mogu biti i vezbe za kicmu i vrat. Vezbe za vrat uključuju lagano i ponavljajuće okretanje glave i savijanje glave u jednom i drugom smeru. Ukoliko ove vezbe za vratni deo kicme čine da osećate zagrevanje vratne regije to znači da deluju i svakako će vam pomoći da se rešite ove neprijatne pojave. Ako vezbe za vrat čine da osecate bol ili ako ukočenost bude još izraženija nemojte ih više raditi.

Takođe i ovaj jednostavan trik je odličan rešite ukocenost u vratu vrlo brzo. Prvo prstima napipajte bolnu tačku na vratu. Koristite desnu ruku ukoliko je bol na desnoj strani, tj. levu ako je na levoj strani vrata. Zatim, prstima pritisnite mesto koje vas boli. Ukoliko mesto ne možete baš dobro zahvatiti, od pomoći vam može biti teniska loptica ili neki sličan rekvizit. Sada glavu sasvim polako okrenite suprotno od ukočene strane pa je nagnite i zakrenite dijagonalo, kao da želite bradom dotaći pazuh. Ostanite u ovom položaju 10 sekundi pa se opustite. Na ovaj način naprežete ukočeni mišić, a pritiskom ćete ga postepeno opustiti. Vezbe za kicmu i vrat ponovite desetak puta zaredom. Bolovi u vratu i ramenima će se smanjiti, ali ukoliko se ponavljaju, posetite doktora kako biste dijagnostifikovali uzrok i terapiju.

Ukocenost u vratu lek iz prirode

Sastojci:

– crni luk
– ruzmarin
– majčina dušica

Priprema:

Manju glavicu crnog luka iseći, dodati supenu kašiku ruzmarina. Preliti sa vodom da ogrezne bilje, zagrevati i kuvati poklopljeno 5 minuta. Ukloniti sa ringle, dodati jednu supenu kašiku majčine dušice, promešati i poklopiti da se prohladi.

Upotreba:

Procediti, navlažiti gazu, uviti kao šal oko vrata. Preko gaze obaviti meku foliju i ostaviti tokom noći. Pre postavljanja obloga oko vrata, vrat namažite nekom dobrom mašću (neven, propolis ili nešto drugo). Po skidanju obloga vrat operite. Oblog koristite svako veče zaredom, dok ne prestanu tegobe kao što su otok, usinut vrat, bol ili zatezanje.

Jabukovo sirće za usinut vrat

Takođe, za navedeno stanje preporučujemo vam i obloge od jabukovog sirćeta. Supenu kašiku jabukovog sirćeta rastvorite u 100 ml vode koja je prethodno odstojala na sobnoj temperaturi. U ovaj rastvor od jabukovog sirćeta i vode umočite gazu pa je iscedite i stavite oko vrata. Preko nje stavite još neku suvu tkaninu. Sa ovim oblogama možete prespavati ili ih držati nekoliko sati preko dana. Osetićete olakšanje već nakon prve primene.

Ukocen vrat od promaje svakako može u manjoj ili većoj meri narušiti kvalitet svakodnevnih životnih aktivnosti. Zato primenite neki od saveta za lečenje ukočenosti ali ukoliko simptomi potraju duže od sedam dana svakako se obratite lekaru koji će vam pružiti adekvatnu medicinsku pomoć.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here