Navike koje uništavaju vašu kosu

1069
Nega kose - navike koje uništavaju kosu

Za oštećenu kosu ste vrlo često sami krivi.
Da li zbog nedostatka vremena ili jednostavno ignorišete pravila za održavanje zdrave kose, svaka žena pravi određene greške koje negativno utiču na lepotu vaše kose.
Međutim, važno je napomenuti da čak i intenzivna nega ponekad može da ošteti kosu i ima suprotno od nameravanog efekta.

Neke od loših navika

Ove navike kradu sjaj kose i uništavaju njenu lepotu:

  • Pranje kose svaki dan
  • Nepravilan odabir šampona
  • Suviše duga pauza između dva šišanja
  • Diranje kose, njeno uvtanje i čupkanje
  • Sami farbate kosu
  • Brišete kosu peškirom suviše agresivno
  • Vezanje kose gumicom

Konstatnim ponavljanjem ovih aktivnosti naneće se šteta i kada je situacija dobra. Međutim problematična kosa će značajno brže reagovati na ponavljanje loše navike.
Dosta često za probleme krivimo druge, najčešće proizvođače sredstava za negu kose i frizerke. I tako se često svaka od nas može naći u zamci da menja sredstva za negovanje kose ili često menja frizerke. Međutim uprkos svim tim promenama problemi ostaju prisutni.

Gde su najčešće greške

Pranje kose svaki dan.  Mnoge žene je peru svaki dan i to bukvalno, ali treba povesti računa da je kod svake od nas situacija specifična. Često pranje kose često dovodi do sušenja. Perite je svaki drugi ili treći dan, u zavisnosti od potrebe, jer je najlepša kosa kad ima prirodna ulja na sebi.

Nepravilan odabir šampona. Često biramo šampon po principu „Nije važno koji je, jer svi šamponi su isti“, ali to je pogrešno. Nikada nemojte da ignorišete natpis na etiketi, jer je važno da izaberete šampon koji odgovara vašem tipu kose. Na primer, šampon dizajniran za suvu i oštećenu kosu je previše agresivan za normalnu i masnu kosu. Zato uvek pročitajte natpis pre nego što kupite šampon i izaberite onaj koji odgovara vašem tipu kose.

Suviše duga pauza između dva šišanja. Ovo je jedan od neoprostivih grehova u nezi vaše kose. Frizura ima maksimalan period od 8 nedelja pre nego što počne da gubi svoj oblik, krajevi postaju suvi i počinju da cvetaju i pucaju dajući nezdrav izgled. Zakažite šišanje svakih 6 – 8 nedelja.

Diranje kose, njeno uvtanje i čupkanje. To je velika greška jer stalnim pipanjem kose tanjite dlaku i mastite teme. Što je više dirate više će se javljati ovi problemi sa kosom. Kao rezultat moraćete češće da je perete.

Sami farbate kosu. Izbegavajte da se sami farbate u kućnim uslovima. Većina komercijalno dostupnih proizvoda može da veoma ošteti vašu kosu, a i često se ne postiže željena boja. Može se desiti da napravite grešku i propustite da ofarbate pramen kose. Odaberite profesionalne boje i otiđite u salon ili zamolite nekog da vam pomogne. Obavezno sledite uputstva napisana na pakovanju i proverite rok trajanja.

Brišete kosu peškirom suviše agresivno. Trljanje mokre kose peškirom može izazvati lomljenje i kovrdžanje kose. Umesto toga kosu malo osušite na vazduhu, a zatim je lagano obrišite ili nežno umotajte u peškir.

Koristite pogrešnu četku. Mokra kosa i pogrešna četka su idealan recept za katastrofu. Mokra kosa je posebno krhka i pogrešno češljanje može dovesti do pucanja dlake. Umesto toga, koristite široki češalj koji može glatko proći kroz kosu. Krenite od vrhova i polako raspetljajte čvorove, deo po deo pa krenite pema gore.

Vezanje kose gumicom stalno na istom mestu. Ako često vežete konjski rep stalno na istom mestu uništavate brojne vlasi. Zavežite rep nešto više ili niže, umesto da ga svaki put vežete na istom mestu.

Važno je napomenuti da čak i intenzivna nega ponekad može da ošteti kosu i ima suprotni od nameravanog efekta.

Prepoznavanjem svojih loših navika i usvajanjem novih na dobrom smo putu da nam problemi sa kosom dosta brže nestanu.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here