Lovorov list za kasalj – Prirodni lek

2035

Lovorov list za kasalj je veoma delotvoran i ukusan da slobodno možete “uzeti gutljaj” ovog čistog zadovoljstva. Neprijatan, uporan kasalj je čest u ovom periodu, ali ne brinite, jer uz lovorov list možete sami napraviti prirodni lek za kasalj. Danas postoji veliki broj raznih lekova i sirupa za ublažavanje kašlja, ali većina ljudi se ipak opredeljuje za narodne lekove koji su veoma efikasni i jako se lako pripremaju te su dostupni praktično svima. U nastavku saznajte kako da izlečite suvi kasalj, ali i sve druge vrste kaslja. Uz ovaj ukusan sirup od lovorovog lista protiv kaslja vratićete energiju vašem telu.

Lovorov list za kasaljPre nego što pročitate kako vam lovorov list za kasalj može pomoći, znajte da je kašalj simptom, a ne bolest sama po sebi. Kašalj može ukazati na običnu prehladu, na primer, ili biti rezultat alergijama, bolesti pluća, ili čak gastrointestinalnih problema. Kašalj je najčešći uzrok javljanja i traženja medicinske pomoći iz razloga što je sam po sebi neprijatan, ometa životnu aktivnost, a često postoji strah i od ozbiljnog uzroka kašlja. Njegovi najčešći uzroci su akutne, virusne i bakterijske infekcije. Drugi simptomi su curenje iz nosa, kijanje, upaljeno kao i otečeno grlo, povišena telesna temperatura, glavobolja i bol u mišićima. Prema dužini trajanja može biti akutni – do tri nedelje, ili hronični ako je izražen više od tri nedelje. Iako su uzroci različiti, razlog kašljanja je da pomogne da se vaše telo oslobodi stranog materijala ili sluzi iz pluća i gornjih disajnih puteva. Kasljanje je normalni, zaštitini mehanizam kojim se eksplozivnim izduvavanjem vazduha iz pluća odstranjuju sluz i strane materije. Ponekad, je veoma lako utvrditi zašto se pojavljuje kašalj, ali takođe nekada to može biti misterija. Obratite pažnju na detalje – zvuk vašeg kašlja, na primer, zajedno sa pratećim simptomima često može utvrditi uzrok, koji je važan za vaš oporavak. Zavisno o prisutnosti sluzi razlikujemo dve vrste kašlja: suvi i produktivni kašalj.

* Suvi kasalj se obično pojavljuje na samom početku prehlade jer je u ovoj fazi sluzokoža iziritirana prisustvom virusa. Suvi kasalj je simptom kod koga ne dolazi do stvaranja sluzi i ispljuvka. Može se pojaviti skroz nenadano i isto tako neobjašnjivo nestati. Nadražajni kašalj je posebno opterećujući noću jer je najučestaliji tokom sna i zaista može poremetiti san. Lek protiv suvog kaslja mogu biti septolete iz apoteke. Ili se možete opredeliti za bilju alternativu uz preparate koji sadrže koren hibiskusa ili islandsku mahovinu. Veoma antispazmatično deluje i ekstarkt bokvice. Nakon dve nedelje kašalj bi trebalo da bude izlečen. Ali ako i dalje ne prestaje, preporučuje se poseta lekaru. Hronični suvi kašalj se može javljati svaki dan i trajati i po 10 – ak minuta. Nastaje zbog iritacije gornjih disajnih puteva gasovima iz želuca.

* Kod produktivnog, zrelog kašlja dolazi do prekomernog stvaranja guste sluzi. Nastaje u poodmaklim fazama upale disajnih puteva i za njega je karakteristična prekomerna proizvodnja sluzi koja je veoma teška za iskašljavanje. Suvi kašalj može postati produktivni. Mnoge infekcije disajnih puteva, kao što su prehlada i gripa, počinju suvim kašljem. Kako se sluznica isušuje, receptori su sve nadraženiji što tera na kašaljanje. Posle par dana kašalj moze postati produktivan jer sluznica disajnih puteva počinje proizvoditi više sluzi. Biljni preparati su veoma delotvorni. Preparati koji su na bazi lista bršljana razgrađuju dosta gust i žilav sekret i na taj način čine lakšim njegovo izbacivanje iz bronhija. Takođe, sličan efekat imaju i mukolitici koji sadrže mirtol, sastojak eteričnog ulja iz lista mirte. Isto tako su veoma efikasne kapsule na bazi prirodnog sastojka cineola koje podstiču samočišćenje disajnih puteva i odlični su za sprečavanje hronične upale bronhija.

Lovorov list za kasalj i iskasljavanje

Lovorov list za kasalj se već vekovima koristi u narodnoj medicini kao prirodni lek za kasalj. Koristi se kao začin ali ima i mnoge druge koristi. Upotrebljava se kao lek, posebno zbog svog antiseptičkog i protivupalnog dejstva. Obiluje vitaminima iz B grupe koji pomažu boljem funcionisanju nervnog i mišićnog sistema, pozitivno deluju na metabolizam i hormonski status. Takođe, lovor sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, selen, mangan, kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink. Lovorov list je odličan lek koji umiruje i uklanja kašalj jer podstiče izbacivanje sluzi i sekreta iz pluća i disajnih puteva. Umiruje nadraženu sluznicu disajnih puteva i olakšava iskašljavanje. Bilo da se odlučite za čaj ili sirup od lovorovog lista protiv kaslja možete biti sigurni da će njegova upotreba povoljno uticati na ublažavanje i smanjivanje nadražaja, a uporano kašljanje će veoma brzo nestati. Bitno je da li imate suvi ili zreo kašalj kada je potrebno pospešiti iskašljavanje. Samim tim ćete znati da li je bolje da koristite sirup ili caj za kasalj od lovorovog lista.

Sirup od lovorovog lista protiv kaslja – recept:

sirup od lovorovog lista protiv kasljaOvaj lek protiv suvog kaslja se priprema veoma jednostavno i daje veoma dobre efekte kod nadražajnog kašlja.
Sirup za suvi kasalj – sastojci:
– 6 lovorovih listova
– 250 ml vode
– 6 kašika šećera (ako je moguće koristite smeđi šećer)
– 1 limun

Priprema:
Prvo dobro vodom operite lovorovo lišće. Zatm lovor prelijte vodom i kad prokuva kuvajte još desetak minuta poklopljeno. Potom izvadite listove lovora, te dodajte šećer. Sok od limuna dodajte kad se smesa malo prohladi kako limun ne bi izgubio svoje hranljive sastojke. Dobro promešajte i sačekajte kako bi se sav šećer rastopio. Smesu prespite u teglu i uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Sirup za suvi kasalj prvi dan možete uzimati po kašičicu uvek kada se pojave intenzivni napadi kašlja. Sirup od lovorovog lista protiv kaslja mozete držati u frižideru nekoliko dana i možete ga upotrebljavati i hladnog i toplog.

Caj za kasalj od lovorovog lista

caj za kasalj od lovorovog listaCaj za kasalj od lovorovog lista će učiniti da nestane jak i uporan kasalj. Ovaj caj protiv kaslja se može koristiti i preventivno, naročito u periodima kada su virusne infekcije pojačane kao i u doba epidemije gripa.
Caj protiv kaslja – priprema:
Veoma se lako pravi. Potrebno je da prelijete tri lista sitno iseckanog lovorovog lista sa vodom (250 ml). To sve kuvajte 10-ak minuta. Nakon toga, ostavite da odstoji poklopljeno još deset minuta. Potom ga procedite. Kada se caj za kasalj od lovorovog lista prohladi možete dodati med i sok od limuna. Kako bi neprijatano kašljanje nestalo pijte ovaj čaj dva do tri puta dnevno.

Lovorov list za kasalj će vam pomoći da izlečite uporan kasalj. Sada kad znate kako ublaziti kasalj kao i ostale tegobe koje su svojstvene za prehladu ili gripu nabavite sve potrebne sastojke i spremite prirodni lek za kasalj. Kasljanje će nestati na potpuno prirodan i siguran način, bez unošenja sintetičkih lekova kao i hemijskih supstanci u organizam. Isprobajte sirup ili caj protiv kaslja i rešite se kašlja već danas bez odlaska kod lekara.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here