Koprivnjaca lecenje, simptomi i uzroci

14278

Koprivnjaca (urtikarija) je veoma česta bolest u dermatologiji. Koprivnjača je kožni osip koji izgleda opasnije nego što stvarno jeste. Koprivnjaca spada u red dermatoza, obeležena pojavom osipa kao temeljne promene na koži. Osip se javlja kao promena na koži, uzdignut iznad nivoa kože, a izgleda poput otekline. Ta promena veoma brzo nastaje ali i nestaje. Može se pojaviti na koži na bilo kojem delu tela. Strmih je ivica. Od okolnih se delova razlikuje po boji i tvrdoći. Postoje različite veličine i oblici osipa. Najčešće je crvenkaste boje. Urtikarija nastaje kao posledica oslobađanja histamina, koje omogućavaju da krvni sudovi propuštaju tečnost u najdeblje slojeve kože. Ovom oboljenju su podložne osobe svih uzrasta, ali je učestalija pojava kod žena. Koprivnjaca – lecenje zahteva pravilnu i zdravu ishranu. Takođe, treba izbegavati kontakt sa onim na šta ste alergični. Tako se koprivnjača može izbeći, ali ako se i pored prevencije pojavi alergija, lekar će utvrditi odgovarajuću terapiju.

Alergija koprivnjaca – uzroci:

Najčešći uzroci koprivnjače su fizički faktori – napor, stres, hladnoća, sunčevi zraci, solarijum, pritisak, grebanje, zatim virusne infekcije, crevni paraziti, polen, dim, prašina, ubodi i ujedi insekata, otrovi insekata, dlake od životina, perje, neke vrste hrane, lekovi, kozmetički preparati i hemijski proizvodi. Koprivnjača se često pojavljuje kod osoba koje pate od različitih vrsta alergija. Može nastati od alergije na lekove ili određenu vrstu hrane. Uprkos tome, u većini slučajeva nemoguće je pronaći pravi razlog. Kod dece, urtikarija je najčešće povezana sa respiratornim infekcijama ili hranom. U poslednje vreme, kao još jedan od okidača ovog neprijatnog crvenog osipa navodi se i hroničan stres.

Koprivnjaca – simptomi:

Svrab je glavni simptom ali može se osetiti i peckanje i bockanje. Koprivnjaca – simptomi pored ovih navedenih, mogu u retkim slučajevima biti i otežano disanje, astmatični napadi, proliv, kijavica, otok zglobova kao i povišena telesna temperatura. Pojedinačne urtike traju od 24 do 72 sata, zatim nestaju i ne ostavljaju nikakav trag. Zato se često dešava da bolesnik dolazi lekaru uznemiren zbog toga što u trenutku pregleda nema promena na koži, a već za pola sata po odlasku iz ordinacije one ponovo nastanu. Koprivnjacu za života, barem jednom, ima 10 – 20 posto populacije.

Koprivnjaca – lecenje i ublažavanje svraba

koprivnjaca lecenjeKoprivnjaca kod odraslih ali i dece zahteva unošenje što većih količina vode – šest do osam čaša dnevno. Na zahvaćene delove kože stavljati obloge od zobenih pahuljica, aloje i rastvora sode bikarbone, koji mogu smanjiti potrebu za češanjem i olakšati tegobe. Pazite da obloge budu nekontaminirane (upotrebljavajte samo sterilnu gazu), kako biste izbegli infekciju. Kad je u pitanju koprivnjaca kod dece, da biste im ublažili svrab, kupajte dete u mlakoj vodi u koju ćete dodati pola šolje sode bikarbone ili šolju ovsenih mekinja. Ako ne bude poboljšanja nakon prve kupke, ponovite to još jednom u toku dana. Takođe, hladne komprese mogu ublažiti svrab od koprivnjace. Čistu pamučnu krpu potopite u hladnu vodu, a zatim je stavite na delove kože zahvaćene koprivnjačom i držite petnaestak minuta (možete to ponavljati nekoliko puta dnevno).

Koprivnjaca kod dece

Koprivnjaca kod dece nastaje u pubertetu, oko 20% dece u tom priodu barem jednom može dobiti koprivnjaču koja skoro uvek ima benigni tok. Koprivnjaca kod dece traje obično oko nedelju dana i obično prođe bez posledica. Koprivnjače koje traju do 40 dana ubrajaju se u one akutne, a sve duže od toga predstavlja hronično stanje. Ali i u tom slučaju reč je o koprivnjaci koja prolazi, ne ostavljajući nikakve posledice. Kad se pojavi koprivnjaca kod odraslih mogu se javiti sistemske bolesti vezivnog tkiva.

Koprivnjaca (urtikarija) se prema trajanju deli na akutne i hroniče. Akutna urtikarija traje do 6 nedelja, iako najčešće prolazi za dve nedelje. Javlja se u svim uzrastima, ali je češća kod dece i mlađih osoba. Akutna urtikarija nastaje iznenada tako da bolesnik u većini slučajeva može povezati nastanak kožnih promena s uzimanjem hrane, uzimanjem lekova, ubodom insekata ili nekim drugim uzrokom. Hronična urtikarija traje mnogo duže od 6 nedelja i može da se pojavljuje stalno, tj. svaki dan, ili može da bude recidivirajuća, što znači da nastaje nakon različito dugog perioda bez urtika. Uglavnom je karakteristična za sredovečne osobe, ženskog pola. Hronična urtikarija znatno je ređa, a uzroci mogu biti jednaki onima koji se navode u akutne urtikarije, ali i drugi. Posebna pažnja se posvećuje bolestima gastrointestinalnog trakta koje su uzrok većine slučajeva hronične urtikarije. Kod nekih pacijenata se ne može utvrditi uzrok. Tada se radi o idiopatskoj hroničnoj urtikariji. Akutne i hronične urtikarije se razlikuju po toku i etiologiji, a izgled, broj promena i njihova distribucija je ista.

Posebna grupa urtikarija su tzv. fizikalne urtikarije koje nastaju nakon izlaganja hladnoći, toploti, suncu i UV svetlu ( solarna ) te pritisku. Neke fizikalne urtikarije nastaju nakon povišenja temperature tela zbog toplih kupki, nakon tuširanja, vežbanja, znojenja, tzv. holinergičke urtikarije.

Osim tih postoje i kontaktna urtikarije koje mogu biti posledica imunološke i neimunološke reakcije na dodir otrova biljke, insekta, morskih životinja, kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, te lateksa.

Koprivnjaca – lecenje:

Prvi korak u lečenju ove alergijske reakcije je naravno odlazak lekaru specijalsti – dermatologu. Dijagnoza se određuje prema izgledu kože. Utvrđuje se da li je kod pacijenta nekad ranije postojala određena vrsta alergije. Za utvrđivanje koprivnjace pomažu laboratorijske analize koje će ukazuju na opšte stanje organizma. Ako je neophodno, rade se specifične analize, probe ekspozicije i elimenacije alergena, ali i imunološki i provokacioni testovi. Najbitnije je otkriti uzrok alergije, a nakon toga primeniti odgovarajuću terapiju. Lekovi za alergiju će ublažiti i otkloniti simptome koprivnjače. Lecenje koprivnjace i terapije su u većini slučajeva simptomatske i obično se prvo prepisuje lečenje lekovima protiv alergijskih reakcija ili kortikosteroidima u težim slučajevima. Lekovi se primenjuju u zavisnosti od tipa koprivnjače kao i opšte kliničke slike pacijenta. Ukoliko se tačno odredi uzrok koprivnjače, prostupa se alergijskoj vakcinaciji ili specifičnoj imunološkoj terapiji. Otekline nemojte dirati i češati, jer bi moglo doći do širenja osipa, ali i infekcije kože i stvaranja ožiljaka.

Alergija koprivnjaca – ishrana

Lekovi za alergiju pomažu, ali za prevenciju i lecenje koprivnjace, veoma važnu ulogi ima ishrana. Najbitnije je da izbegavate alergene i ubrzate njihovo elimisanje iz organizma. Ako koprivnjača traje duže, pređite na dijetalnu ishranu i smanjite unos belančevina jer su oni najčešći nosioci alergena. Namirnice koje možete jesti su čaj sa šećerom, pirinač na vodi, kuvana govedina, supa sa kuvanom piletinom, krompir, barena teletina, keks bez jaja i dvopek, jabuka, zelena salata i šargarepa. Važno je sprečiti oslobađanje histamina iz potkožnih ćelija u toku trajanja alergijske reakcije. Osobe sklone urtikariji iz ishrane treba da izbace namirnice koje sadrže velike koločine histamina koji može pojačati reakciju organizma. Izbacite jela koja dugo stoje, kao i podgrejana jela sa mesom, izbegavajte sireve, plavu ribu (skuša, sardela, haringa), konzervisnae namirnice i suhomesnate proizvode.

Koprivnjaca – lecenje nikada nemojte sprovoditi sami, jer ono što je pomoglo vašem prijatelju ili rođaku, možda nije pravi izbor leka za vas. Otiđite kod svog dermatologa, on će vam najbolje kazati šta treba da koristite!

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here