Konture lica: sminkanje za početnike

8651

Sencenje lica je jedna od neizostavnih stvari dobrog šminkanja. Ideja i smisao konturisanja lica je dobiti što savršeniji oblik lica, istaknute jagodice, veće oči, uže lice kao i svežiji izgled. Ovi trikovi sminkanja omogućiće vam prirodan izgled, ispraviti i izmeniti mnoge stvari, kao na primer – suziti nos i bradu. Na tržištu se danas mogu naći mnogi proizvodi koji su namenjeni isključivo konturisanju lica. U nastavku ćemo vam pokazati kako naglasiti konture lica – sminkanje za svaki dan. Konturisanje – sencenje lica, odnosno stavljanje bronzera, rumenila i hajlajtera je naizgled veoma komplikovano, ali istina je da za pravilno naglašavanje kontura lica treba svega desetak minuta dnevno. Za savladavanje ove materije najbitnije je da prvo utvrdite oblik vašeg lica. Sad možemo preći na konturiranje lica. Upamtite da čak i odlično urađena šminka na pogrešnom obliku lica imaće katastrofalan rezultat.

Konture lica – sminkanje korak po korak:sminka za konturisanje lica

Kako smo već naglasili, najvažnije je odrediti vaš oblik lica. Sednite ispred ogledala, počešljate se i zavežete kosu unazad. Sad kad vam je lice potpuno slobodno dobro se pogledajte i odrediti koji oblik imate. Sminka za konturisanje lica koja će vam biti potrebna – korektor, tečni puder, puder u prahu, bronzer, rumenilo i hajlajter. Naše lice je kombinacija svetla i senke. Nanoseći hajlajter ili posvetljivač dajemo svetlost i sjaj našem licu, dok dodajući tamniji bronzer stvaramo lažne senke koje daju izgled dubine. Tečni puder koristite kao podlogu. Kako bi izabrali odgovarajuću nijasu tečnog pudera nanesite ga na prelaz između obraza i vrata. Prava nijansa je ona koja će se u potpunosti savršeno stopiti sa vašom prirodnom bojom kože. Potom nanesite korektor koji treba da je za nijansu svetliji i vaše lice je spremno za konturisanje. Za konturisanje birajte bronzer za lice dve do tri nijanse tamniji, koji ima hladni podton jer se tako postiže stvaranje lažnih senki i izbegavajte onaj sa šljokicama jer one reflektuju svetlo. Puder u prahu kojim ćete na kraju fiksirati lice neka bude transparentan, tako da se uklapa u sve boje. Rumenilo birajte prema tonu boje tena i nikako ne bi smelo biti tamnije od bronzera kojim ćete stvarati senke na vašem licu. Senke na licu su zagasite i nisu živih boja, dok je rumenilo, suprotno od toga. Hajlajter može biti mat i neka bude dve nijanse svetliji od boje vaše kože. Za blendiranje koristite dve četkice, jednu za hajlajter, a jednu za konturiranje lica kako se boje ne bi mešale jer ćete onda izgubiti željeni efekt. Koristite kružne pokrete i obavezno proverite iz svih uglova da se ne primete oštre linje jer to niko ne želi.

Konture lica – sminka za okrugli obik:

Ovaj oblik je bez oštrih uglova i najširi je u predelu jagodica, a zaobljen duž linija vilice i čela. Dužina lica jednaka je njegovoj širini. Ovo lice treba suziti uz pravilno sencenje lica. Prvo stavite tečni puder. Zatim prstima opipajte jagodičnu kost, ako ona već nije uočljiva i na to mesto, nanesite rumenilo od ušiju prema nosu. Bronzer stavite ispod te linije, oko kose (uz ivice čela). Izbegavajte vrh čela jer ćete tako skratiti lice. Bronzer nanesite na one delove koje hoćete da sakrijete ili suzite. Ako želite možete osenčiti i deo ispod glave, odnosno sam vrh vrata (ispod vilice). Hajlajter stavite na vrh jagodica, na sredinu brade i na sredinu čela prema vrhu (ako nemate masnu kožu). Hajtlajter se stavlja na delove lica na koje želite da skrenete pažnju. Ako želite da suzite nos, hajlaterom izvucite jednu crtu po dužini nosa kako bi on delovao uže.

Konture lica – sminka za ovalan oblik:

Dužina lica je jednaka je jednoj ipo širini. Širina čela i vilice je približno ista. Za krivolinijski obllik lica je karakteristično i da su malo širi u predelu jagodica, nego u predelu vilice i čela. Ovalan oblik lica je veoma dobar za šminkanje uopšte, jer nemate šta da prikrivate. Jedino treba da istaknete jagodice, ukoliko vam nisu prirodno naglašene ili imate širi nos ili preoblu vilicu. Metoda šmikanja je slična kao i za okruglo lice: na jagodičnu kost staviti bronzer za lice, iznad rumenilo i malo hajlatera. Bronzer uopšte ne morate stavljati na čelo, jedino malo ispod vilice.

Sminka za konturisanje lica – za četvrtasti ili pravugaoni oblik:

Ovaj oštar oblik lica ima široko čelo sa četvrtastom vilicom. Čelo i vilica su približno jednake širine. Oblik može biti više pravougaoni, ukoliko je lice uže ili više četvrtastije (oblik kvadrata), ako je lice šire. Nanesite kao bazu sloj tečnog pudera. Hajlajter nanesite na predeo oko očiju, na sredinu čela i na sredinu brade. Bronzerom osenčite uglove čela i vilice kako bi postigle dodavanje definicije čelu, a bradi mali lifting. Sve izblendajte četkom, a potom dodajte još jedan sloj tecnog pudera da bi sve konture lica delovale mekše. Zatim, svetlim puderom u prahu pređite ispod očiju, preko čela i brade. Lice će delovati uže i brada mnogo definisanije, a bore oko očiju će nestati. Na kraju, sa rumenilom istaknite jagodice.

Sminka za konturisanje lica – za srcoliki oblik:

Oblik obrnutog trougla karakteriše širina u predelu čela i jagodica, gde se lice sužava ka vilici. Linija brade kod ovog oblika uglavnom nije istaknuta i vrh brade je često špicast. Srcolik oblik je dosta zahtevan jer trebate suziti čelo, a proširiti deo oko vilice. Rumenilo stavite samo na sredinu obraza, iznad kosti. Hajlajterom nacrtajte par linija u obliku lepeze na čelu. Takođe, hajlajterom iscrtajte predeo oko očiju i bradu. Ovim ćete skrenuti pažnju na centar lica. Kako bi suzile jagodice uvucite obraze, a potom bronzerom popunite praznine da bi istakle jagodice. Istom nijansom, osenčite deo iznad čeone kosti da bi suzile čelo. Sve ujednačite četkom, prekrijte puderom i fiksirajte puderom u prahu.

Sigurni smo da više nećete imati nedoumice jer smo vam pokazali  – sminkanje korak po korak. Kao sto ste videle potrebna vam je samo adekvatna sminka za konturisanje lica, nekoliko pravih poteza četkicom i naši trikovi sminkanja će vam pomoći da zablistate i istakete svoje lice.

konture lica sminkanje konture lica sminkanje

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here