Kantarion caj za sta je dobar

982

Verovatno ste čuli za biljku kantarion. A da li ste čuli za njena lekovita svojstva? Kantarion je poznata biljka za srce i dušu. Veoma je priznata i cenjena kako u svetu tako i kod nas. Ima specifičan miris, gorak ukus, obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapsula, kapi i vaginaleta. U nastavku pročitajte kantarion caj za sta je dobar i kako se priprema.

kantarion caj za sta je dobar
kantarion biljka

Kantarion biljka se još zove i gospino zelje, gospina trava ili bogorodična trava. Ona je zeljasta i veoma živopisna. Ima pravu, razgranatu i glatku stabljiku visoku od 30-60 cm sa čvorovima i dva ruba. Listovi biljke su mali, raspoređeni naspramno i u paru. Cvetovi ove biljke imaju zlatno žutu boju i grupisani su u obliku štita na vrhu stabljike i grana. Njega možemo naći i po pašnjacima i po čestarima i šumovitim terenima kao i pored puteva.

Cvetovi su raspoređeni tako da formiraju štit, a mogu se prepoznati po crvenom soku koji se dobija kada pritisnemo cvetove prstima. Sakupljaju se cvetovi kao i cela biljka u junu i julu kada pupoljci počnu da se otvaraju. Ako bi se sakupljali ranije, cvetovi bi pocrneli u toku sušenja i ne bi bili od nikakve koristi. Cvetovi kao i biljka se suše u senci i rašireni su u tankim slojevima. Treba ih čuvati od svetlosti kako ne bi pocrneli. Posle sušenja se čuvaju u suvim prostorijama u džakovima od platna. Raste po suvim livadama i glogovcima. Cvetovi posle sušenja moraju zadržati svoju zlatno-žutu boju i treba da budu bez drške. Dopušteno je prisustvo listića pomešanih sa cvetovima. Biljka ne treba da bude duža od 20cm.

Kantarion caj za sta je dobar?

Leči depresiju, gastritis, čir na želudcu, bolest bubrega, jetre, slezine i bešike. Odličan je kad su u pitanju opekotine kao i hemoroidi. Smanjuje upale u organizmu i sprečava razvoj bakterija i virusa. A takođe se koristi i protiv nesanice. Stimuliše enzime u jetri da brže metabolišu lekove i tako se smanjuje njihovo dejstvo pa se ne preporučuje upotreba kantariona sa lekovima. Umanjuje dejstvo i kontraceptivnih pilula.

Caj od kantariona priprema:

Kašiku biljke (mrvljene listove i cvetove) prelijte sa dva decilitra proključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite. Možete ga zasladiti po želji sa šećerom ili medom. Pije se dva puta dnevno. Za depresiju se pije mešavina kantariona i hajdučke trave (jednake količine suvih cvetova). Kašiku mešavine čajeva preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti neka odstoji 10 min. Takođe, pije se dvaput u toku dana. Iako ovaj čaj svakome prija, moramo napomenuti da postoji preporučena dnevna doza kada je u pitanju kantarion caj. Ta dnevna doza je pola litra, onosno dve šolje dnevno. Podelite ovu dozu tako što će jedna šolja biti jutarnja, a jedna večernja.

Kantarion protiv depresije

Kantarion je biljka za koju je naučno dokazano da efikasno deluje protiv manjih depresija, protiv neraspoloženja, anksioznosti, bezvoljnosti i poremećaja sna. Kantarion sadrži jednu supstancu koja se nalazi na vrhovima njegovih listića i u cvetovima koja se zove hipericin. Upravo taj hipericin deluje antidepresivno. Caj od kantariona deluje bukvalno na isti način kao sintetički lekovi protiv depresije. Kada se redovno uzima nakon dve nedelje primetićete prve pozitivne efekte, a nakon mesec dana od upotrebe vidi se znatno poboljšanje. Nemački naučnici su posebno ispitivali kantarion i utvrdili su da je on veoma delotvoran u borbi protiv depresije. Ono što su takođe primetili da hipericin pojačava senzitivnost kože na sunce, odnosno svetlost. I verovatno u tome leži jedan od razloga zašto kantarion pomaže protiv depresije u onim tmurnim danima kada nema dovoljno sunca, u kasnu jesen ili zimu.

Kantarion caj za zeludac

Pored toga što se koristi protiv depresije odnosno anksioznosti i za popravljanje raspoloženja i kvaliteta sna kantarion se u našem narodu vekovima upotrebljava za bolesti želudca. Ukoliko patite od pojačane želudačne kiseline ili imate čir na želudcu, otežano varenje ili osećaj napetosti u želudcu biće vam puno bolje i lakše ako popijete šolju caja.

Nega kože i oporavak tkiva sa kantarionom

Čaj od kantariona, kao i mnogi drugi čajevi se nanose površinski na kožu. Kantarion caj kao lek ima protivupalno i analgetsko dejstvo i upravo zbog toga vam može biti od koristi kada su u pitanju kožni osipi, ili problem kao što je psorijaza. Čišćenje rane ili posekotine je prvi korak ka njenom ozdravljenju. Nanošenje ovog čaja očistiće ivice opeklona, posekotina i drugih tipova rana. Ima antiseptičko dejstvo i umanjuje ožiljke te značajno ublažava mnoge traume koje mogu zadesiti vašu kožu. Caj kantarion takođe može pomoći u oporavku opečenog tkiva, a ujedno ima i umirujući efekat te i ublažava bol. Deluje i potkožno, pa može oblažiti simptome izazvane upalama mišića, teniskog lakta te drugih bolova u nervima.

Problemi sa disanjem

Ukoliko imate probleme sa disanjem ili kašljem izazvanih prehladom popijte šolju čaja od kantariona i osećaćete se mnogo bolje i komfornije. Možete ga piti ujutru i uveče. Ublažiće bol u grlu i pročistiti pluća i disajne puteve. Caj kantarion takodje može pomoći i ako imate problema sa težim bolestima pluća kao što je bronhitis i astma, a postoji verovanje da pomaže i obolelima od tuberkuloze. Njegova antivirusna i antibakterijska dejstva su veoma bitna u proces ozdravljenja od bolesti respiratornog sistema.

Za jačanje imunološkog sistema

Ova biljka je veoma efikasno prirodno sredstvo za podizanje i jačanje imuniteta. Redovnom konzumacijom bićete znatno otporniji na sve vrste bakterija i virusa. Pored toga caj od kantariona je izuzetan kada je u pitanju odbrana organizma od štetnog uticaja slobodnih radikala koji čine glavne uzročnike pojave mnogih bolesti.

Reguliše hormonski balans kod žena

Upravo zbog ove osobine, caj od kantariona se posebno preporučuje ženama koje su u periodu menopauze, ali i onim mlađim koje su u procesu trajanja menstrualnog ciklusa, ili neposredno pre njegovog početka. Upotrebom kantarion čaja utičete na to da nivo hormona u vašem telu postane balansiran. Upravo zbog toga, dolazi do rezultata kao što su smanjenje intenziteta simpotoma menopauze, odsustvo PMS-a i odsustvo bolova za vreme trajanja ciklusa.

Kantarion caj za jajnike

Tradicionalna medicina preporučuje još odavnina neke lekovite biljke koje dokazano pomažu u lečenju ženskih bolesti. Kantarion caj za jajnike je odličan prirodni lek, a takođe pored njega možete koristiti i druge lekovite biljke kao što su hajdučka trava, virak i žalfija. Takođe se preporučuje i uvin čaj, te čaj od pelina, brusnice i mnogi drugi. Pored toga sto su dobri kod upale jajnika, ove biljke su i dobra dopunska terapija za neplodnost, ciste, miome, hormonalne poremećaje. Biljke koje sadrže tanin, posebno su delotvorne kod bolnih menstruacija pa su veoma efikasan prirodni lek protiv upala i odliva, kao i drugo lekovito bilje koje sadrži amine, alkaloide, sluz i etarska ulja. Kantarion ulje za upalu jajnika se isto preporučuje. Redovno vaginalno ispiranje čajem od kantariona, a ulje od ove biljke koristite tako što ćete umočiti tampon u domaće kantarionovo ulje i ostaviti ga da deluje preko noći.

Caj od kantariona – neželjena dejstva

Kao što ste mogli pročitati, ovaj čaj ima mnoga lekovita svojstva, ali moramo vas upozoriti i na neka moguća neželjena dejstva koja može imati. Neka od neželjenih uticaja ovog čaja su:

Fotosenzitivnost – ovaj problem se veoma retko dešava, a zna se desiti kada ga koristite na koži. Može se desiti da vas od svetlosti bole oči ili da vam koža brže gori. Ako osetite ove simptome, čaj od kantariona ne bi trebalo da konzumirate.

Uticaj na lekove – Ako koritstite lekove, kao što su antidepresivi, pre ispijanja čaja obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. Ukoliko bude potrebe lekar će korigovati terapiju, jer neke biljke pojačavaju dejstvo lekova.

Kada se čaj od kantariona ne sme uopotrebljavati?

Prosto, nekada čaj od kantariona nije pravi izbor za određenu osobu naročito ako imate neku tešku mentalnu bolest. Iako je ovaj čaj odličan za one koji pate od anksioznosti i blažih oblika depresije, kao što smo već rekli, ali on vam neće pomoći ukoliko bolujete od teških mentalnih bolesti tipa šizofrenije, teških oblika depresije i drugo. Takođe, ukoliko uskoro idete na operaciju trebalo bi prestati sa upotrebom čaja kako biste bili u potpunosti spremni za operaciju. Prestanite ga piti dve nedelje pre operacije jer njegovo umirujuće delovanje može imati uticaj na anestetike i dovesti do problema sa srcem.

Caj od kantariona za vreme trudnoće i dojenja

Na žalost, još uvek nema dovoljno podataka koji govore o delovanju caja u toku trudnoće te je najbolje da svaka trudnica izbegava njegovu upotrebu kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Smatra se kako izaziva vrtoglavicu i iritabilnost kod beba koje sisaju, tako da i u periodu dojenja svakako izbegavajte ispijanje ovoga caja.

Kantarion caj za sta je sve dobar i kako se priprema ste videli. Redovnom i pravilnom upotrebom ove biljke na veoma jednostavan i pre svega zdrav način se možete rešiti brojnih zdravstvenih tegoba ili makar ublažiti intenzitet njihovih neprijatnih simptoma.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here