Kako se leči kandida kod žena?

3475
Kako se leči kandida kod žena?
Kako se leči kandida kod žena?

Kako se leči kandida kod žena?Lečenje kandide kod žena je obično posao ginekologa, ali postoji i prirodni lek protv kandide, a to je beli luk. Njegova najčešća primena je kao začin raznim jelima kojima daje jedinstven ukus. Iako neki ljudi ne vole njegovu jaku aromu, ima mnogo zdravstvenih prednosti koje ovaj sastojak čine nezaobilaznim u pripremi različite hrane. Koristi se za kuvanje, kao i za medicinske svrhe. Lekovita svojstva belog luka su mnogobrojna, on ima antivirusna, antibakterijska, antigljivična i antioksidantna svojstva. Beli luk je prirodni antibiotik i idealan je za borbu protiv infekcija u organizmu, jača imunitet i čisti telo od toksina.

Kandida je bezopasna gljivica koja živi u ljudskom organizmu, ali problem pravi kada počne da se razvija. Obično se razvija na vlažnim i toplim mestima kao što su usta, creva i vaginalni otvor. Njen posao je da pomogne varenje i apsorpciju hranljivih materija, ali kada se previše razmnoži, kandida prolazi kroz zid creva i prodire u krvotok, oslobađajući neprekidno otrovne nusprodukate. To može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, od digestivnih pa čak do problema sa depresijom.

Uzroci kandide

Do infekcije, tj. prekomernog razmnožavanja i širenja gljivice dolazi kao posledica uzimanja antibiotika koji narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija, a sa tim i ph sluznice. Takođe mogu nastati zbog konzumiranja većih količina alkohola koje se u procesu varenja pretvaraju u šećer i hrane gljivice. Posledice loše i nepravilne ishrane, stresnog života i nedovoljnog sna. Vaginalna kandidijaza nastaje usled nošenja mokrog kupaćeg kostima, jer je vlažno okruženje idealno za razmnožavanje gljivica.

Uzroci kandide su i svakodnevno nošenje dnevnih uložaka i tampona koji mogu da dovedu do pojave gljivica. Takođe, vaginalna kandidijaza se pojavljuje usled korišćenja agresivnih sredstava za intimnu negu. Vaginalna kandida nastaje i zbog loše higijene veša – pranje veša na niskim temperaturama je loše, s toga ne perite gaćice na temperaturi nižoj od 60 stepeni Celzijusa.

Vaginalna kandidijaza – najbitnija je prevencija

Da bi se gljivična infekcija preventirala to podrazumeva pravilnu ishranu kao i pravilnu intimnu higijenu. Takođe, seks za vreme menstruacije treba izbegavati. Upotreba pamučnog veša opranog na visokim temperaturama. Koristiti uloške koji imaju gornji sloj od pamuka kao i njihovo redovno menjanje. Izbegavati usku odeću, nošenje helanki, hulahopki, sintetičke odeće kao i mokrog kupaćeg. Izbegavati izbeljivače i omekšivače rublja.

Kako se leči kandida kod žena sa umetkom belog luka

Vaginalna gljivična infekcija je jedna od genitalnih tegoba koja se često javlja. Genitalna regija kao i unutrašnji deo vagine naseljeni su velikim brojem ćelija gljivica koje se veoma lako razmnožavaju, koristeći vaginalnu sluzokožu kao stanište. Najčešći patogen je gljivica kandida. Vaginalna gljivična infekcija se zato često zove kandidijaza ili, jednostavno, kandida. Vaginalne gljivice se hrane glukozom ćelija vaginalne sluzokože. Kao i bakterije, gljivice su normalan stanovnik vaginalne sredine. U normalnoj situaciji, gljivice nisu prisutne u velikom broju. Vrlo je bitno sprečiti da se vaginalne gljivice umnože.

Bitno je prepoznati simptome dok je infekcija još u ranom stadijumu. Simptomi vaginalne kandide: svrab, peckanje, pa beli zrnasti iscedak. Kad je infekcija uznapredovala vaginalne usne postaju otečene, crvene i bolne. Čim se pojave prvi simptomi vaginalne kandide započnite lečenje kandide kod žena. Simptomi vaginalne kandide mogu biti blagi i gotovo neprimetni, tako da ih žena često ignoriše, a to je najčešći razlog za intenziviranje infekcije i odlazak kod ginekologa kada su simptomi već primetno izraženi. Češanje samo pogoršava simptome i dovodi do oštećenja kože i sluzokože.

Kako se leči kandida kod žena?Prirodni lek protv kandide sa belim lukom: Čen belog luka očistite od ljuske i stavite ga u vaginalni otvor (kao vaginaletu) pre odlaska na spavanje. Kako biste čen belog luka ujutro lakše izvadile kroz beli luk provucite konac koristeći iglu i ostavite kraj konca da visi (kao kod tampona). Dođe li do osećaja intenzivnog peckanja, izvadite beli luk. Terapiju ponavljajte sve do prestanka simptoma. Lekovita svojstva belog luka su brojna, i takođe ima antigljivična i antibakterijska svojstva, a alkohol koji se nalazi u belom luku trenutno uništava gljivice. Pored svežeg belog luka za lečenje kandide kod žena možete uzimati i beli luk u kapsulama. I pri vaginalnom korišćenju belog luka, njegov miris se može osetiti i u ustima, jer se resorbuje u organizam. Vaginalna kandida se leči nekoliko nedelja do mesec dana.

Vaginalna gljivična infekcija je najčešće zapaljenje ženskih polnih organa. Kod 75% seksualno aktivnih žena se pojavila ova gljivična infekcija barem jednom u životu, a polovina njih je imala probleme ove infekcije više puta.

Vaginalna kandidijaza nije seksualno prenosivo obolenje. Iako se vaginalna kandida ne smatra polno prenosivom bolešću, uzročnik se može širiti i preneti vaginalnim, oralnim ili analnim seksualnim odnosom s inficiranom osobom. Lečenje kandide kod žena je obično uspešno, osim kod periodičnih infekcija za koje je potrebna duža terapija.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here