Kako ukloniti vaske i gnjide prirodnim putem

6528

Vaske u kosi su uvek aktuelna tema naročito među decom, ali pojavljuju se i kod odraslih. Verovatno i sam pomen na njih vas tera da se češete po glavi. One su higijenski ali i socijalni problem. Infekcija vaškama zove se pedikuloza ili vašljivost. Vaške su zapravo insekti. To su paraziti koji žive isključivo na glavi čoveka. Ne biraju da li je kosa čista ili prljava. Oni traže ljudsku krv za preživljavanje. Znači, hrane se krvlju i moraju se dva puta tokom dana snabdeti krvlju da bi mogle živeti. Uprkos strašnom izgledu koji otkriva oko mikroskopa, one nisu same po sebi opasne. Ne prenose bolest, ali izazivaju intenzivan svrab glave. Previše češanja može naneti rane koje se vremenom mogu inficirati. Kako ukloniti vaske i gnjide prirodnim putem, vrlo je jednostavno. Ipak, u posebnim slučajevima, potreban je dermatološki pregled. U nastavku teksta pročitajte još i kako izgledaju vaske, kako se prenose vaske te kako nastaju vaske i gnjide te kako ih ukloniti.

Kako izgledaju vaske i gnjide?

vaske i gnjide
Kako izgledaju vaške?

Veličine su susamovog semena (3-4 mm) kad su potpuno odrasle. Tako da definitivno mogu biti primećene. Njihovih šest nogu na krajevima imaju kuku koja im omogućava da se čvrsto prikače za kosu. Njihova jaja, tj. gnjide su paperijaste, bele ili žute boje. Žive vaške se zakamufliraju u kosu osobe koju su napale tako što preuzimaju boju dlake. Gnjide u kosi se nekada znaju pomešati sa peruti. Probajte ih skinuti sa kose i tako ćete uočiti razliku. Perut se skida zajedno sa češljem, dok vaške ostaju uz dlaku i mnogo ih je teže skinuti sa dlake.

Kako nastaju vaske?

Vaške ležu gnjide pri korenu dlake, pa su zbog toga teško vidljive. Izležu se kroz 8-9 dana. Gnjide iz kojih će se vaši prvo izleći, nalaze se na milimetar od korena dlake. Druge gnjide u kosi, koje se nalaze malo dalje od toga, su se već izlegle, mrtve su ili su samo prazne čaure. Kada tražite način kako istrebiti vaske važno je uništiti i vaši i njihove gnjide, kako biste ih uspešno mogli isterbiti.

Kako se prenose vaske?

Vaška ne može preleteti sa glave na glavu, nego ona direktno prošeta. Znači, one ne lete već puzaju svuda. Zbog toga se prenose isljučivo direktnim kontaktom sa osobama koje ih imaju te sa predmetima koji su im dodirivali glavu. Vaške se prenose ukoliko delite kape, šalove, kapute kao i pribor za kosu i peškire sa zaraženim osobama. Češće se pojavljuju među decom jer su oni u bližem kontaktu. Upravo zbog toga, u kolektivima, gde ima puno dece mogućnost zaraze je veća. Imati vaske u kosi ne implicira lošu higijenu kose. Većina ljudi ih dobija u direktnom kontaktu sa drugim ljudima koji ih već imaju. S obzirom na dužinu kose i češći kontakt sa kosom drugih osoba, kod devojčica su češće nego kod dečaka.

Simptomi vašaka:

 • spomenuti svrab vlasišta i grebanja koje mu sledi,
 • osećaj da vam nešto puže po koži,
 • golicanje prilikom pokretanja kose,
 • mrtve gnjide u kosi, odnosno otkrivanje žuto-smeđih jaja vašaka,
 • natečeni limfni čvorovi,
 • pojava malih insekata koji liče na semenke susama na odeći, koži ili u kosi
 • crvenilo u očima tj. obična infekcija oka,
 • mogu uzrokovati i alergijske reakcije koje pojačavaju neprijatan osećaj na koži vlasišta.

Kako istrebiti vaske?

vaske u kosi

Ako mislite da vi, ili vaše dete, imate vaške, dijagnozu možete postaviti uz jako svetlo, lupu i uz češalj sa gustim zupcima. Najprije namočite kosu. Smatra se da se lakše vide na vlažnoj kosi. Osim toga, voda usporava njihovo kretanje pa time olakšava njihovo uočavanje. Detaljno pregledajte kosu, počevši od vlasišta. Tražite odrasle uši i njihova jaja ili gnjide. Veća je verovatnoća da ćete videti mrtve gnjide u kosi, jer su one čvrsto pričvršćene na kosu i ne miču se. Češljajući kosu pažljivo pregledajte kosu iza ušiju i oko potiljka. To su mesta na kojima ćete ih najverovatnije prvo pronaći. Ako su se gnjide izlegle, osim malih smeđih insekata, koje podsećaju na semenke susama u kosi, primetićete ljuske jajeta. Pri gledanju važno je imati na umu da je moguće da deca, pa i odrasli, u kosi imaju pesak, prljavštinu ili perut. Od vašaka ćete ih razlikovati tako što se oni lako iščešljavaju. Ovo je najbolji način da se sa sigurnošću utvrditi da li se radi o vaškama.

Na tržištu postoji i elektricni cesalj za vaske kao i gumica za vaske koji uništavaju gnjide. Još jedno sredstvo koje možete kupiti u apoteci je i supitox. To je sredstvo za suzbijanje vašljivosti te brzo i efikasno uništava insekate. Supitox se primenjuje raspršivanjem na kosu do potpune vlažnosti. Posle raspršivanja kosu umotajte u maramu. Nakon 30 minuta kosu nežno i pažljivo, temeljno isčešljajte i obavezno isprite običnim šamponom. Količina jedne flašice supitox-a dovoljna je za oko 10 tretmana kod muške dece ili odraslih muškaraca sa normalnom dužinom kose odnosno za 5 tretmana kod ženske dece i žena. Tretman treba ponoviti za 8-10 dana jer se tako postiže potpuni efekat na vašljivost glave.

Sampon za vaske

Šamponi, kojima se one leče dostupni su u apotekama bez recepta. Pažljivo pročitajte i sledite uputstva koja idu uz sampon za vaske jer je vrlo bitno da ga se pridržavate. Uputstva se obično odnose na količinu šampona koje trebate naneti na kosu i koliko trebate držati šampon na glavi pre nego što ga isprerete. Nekoliko napomena kada se radi o šamponim za vaške:

 • nisu namenjeni pranju kose tokom tuširanja (treba ograničiti količinu kože koja dolazi u kontak sa proizvodom)
 • na glavu ih nanosite obučeni i ispirete ih crevom ili tekućom vodom iz umivaonika
  koristite samo jedan proizvod (korištenje dva različita proizvoda za lečenje vašaka može biti štetno)
 • ako su potrebna dva proizvoda koja su različita obratite se dermatologu koji će vam reči koje su pogodne kombinacije
 • uz šampon često dolazi i češalj s gustim zupcima pomoću kojega ćete lakše iščešljati odrasle vaši i mrtve gnjide u kosi

Elektricni cesalj za vaske

Cena češlja nije važna, važno je samo da su zupci jako približeni. Kosu pregledajte 8 do 12 sati nakon prvog pranja šamponom. Tretman ponovite samo nakon savetovanja sa lekarom. Ako se uši čine jednako aktivnima, možda vam je potrebna druga vrsta tretmana. Do sledećeg tretmana sačekajte nekoliko dana. Vaške se ne mogu istrebiti preko noći, tj. jednim pranjem. Ipak, lečenje hemijskim sredstvima se nastavlja nedelju dana posle prvog pranja. Kosu nastavite češljati jednom dnevno. Ako tretman kod kuće ne donosi rezultate, odnosno ako i nakon dve nedelje muku mučite sa vaškama, trebali biste otići kod dermatologa.

Kada krenete u borbu protiv vaški, nije dovoljno samo da se borite protiv vaški u kosi. U porodici u kojoj su se pojavile vaške, neophodno je i oprati svu posteljinu, svu odeću, ćebad, kape, plišane i krpene igračke morate dobro oprati i iskuvati, ako želite da se rešite jajašaca, a sa njima i mogućnosti da se vaške nenadano vrate za koju nedelju. Istrebljivanje vaški ogroman je posao. Odgovornost je na porodici. Ni lekar ni epidemiolog, ni glavna sestra ni vaspitačica u vrtiću, ni učiteljica u školi ne mogu vas rešiti ovog problema nego ga morate rešiti sami.

Kako ukloniti vaske i gnjide prirodnim putem?

Sirce protiv vaski

Još jedan narodni lek za vaske je i sirće. Mlakim sirćetom istrljajte vlasište. Sirće omogucava da se jajašce, odnosno vaške, odvoje od vlasi kose. Neće baš prijatno mirisati. Kada se gnjide odvoje od kose onda gustim češljem skidajte sa vlasišta jednu po jednu vasku stalno perući češalj. Razdvojdte kosu po sredini pa potom prečešljavajte pramen po pramen od korena ka krajevima. Isčešljavajte kosu sve dok se gnjide ne budu odvojile od kose. Sirce protiv vaski se treba koristiti svakodnevno u narednih 14 dana.

Domaći šampon protiv vaški

Uputstvo za pripremu:

Uzmite 200 ml svog šampona koji inače koristite ili možete koristiti i kupovni šampon za vaške. U njega dodajte 100 kapi etericnog ulja čajnog drveta. Dobro promešajte i koristite ovaj šampon za pranje kose. Smesu dobro utljati u glavu, ostaviti 10-ak minuta, nakon toga dobro isprati kosu. Na ovaj način kosa se pere najmanje tri puta nedeljno. Pre upotrebe promućkajte šampon. Za bolje rezultate, možete koristiti i smesu za utrljavanje u kosu. Sastav je sledeći:

– 20 kapi ulja čajnog drveta
– 4 kapi eteričnog ulja karanfilića
– 50 ml mineralne vode

Sve sastojke sjedinite i promešajte pa sipajte u staklenu flašicu. Pre korišćenja dobro promućkajte. Posle pranja, utrljajte smesu u kosu. Nemjte je ispirati. Rok trajanja 4 nedelje.

Vaske i gnjide – lecenje vazelinom

Pomešajte jednake količine vazelina, maslinovog ulja i majoneze. Namažite na kosu, pa nanesite zaštitnu kapu za tuširanje i ostavite preko noći da deluje. Ujutru operite kosu redovno.

Vaske u kosi – lecenje limunom

Jednake količine limunovog soka i maslaca pomešajte pa dobijenom smesom premažite kosu. Ostavite par minuta da deluje pa isperite.

Petrolej protiv vaski

Vaške su toliko dosadne, uporne i neuništive, tako da za njihovo lečenje se koristi i petrolej. Petrolej protiv vaski se koristi tako što trebate politi glavu sa njim. Kosa će vam svakako malo smrduckati i verovatno se nećete osećati poželjnu u društvu jedno kratko vreme, ali ćete svakako kosa ponovo biti čista i blistava. Takođe, petrolej možete koristiti i pomešan sa maslinovim uljem.

Vaske u kosi su problem sa kojim se većina susreće, a naročito su aktuelne u periodu vrtića ili škole. Nemojte ih se stideti nego nađite način kako ukloniti vaske i gnjide prirodnim putem, ukoliko je to moguće. Budite uporni i dosane uši će nestati.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here