Kako se lece kondilomi kod zena i muskaraca

3853

Sta su kondilomi?

Kondilomi su polne bradavice koje nastaju kao posledica infekcije humanim papiloma virusom i razvijaju se u genitaloj regiji. One su jedan od najčešćih tipova polno prenosivih infekcija. Najmanje jedna polovina od svih seksualno aktivnih osoba će u nekom trenutku tokom svog života biti inficirani humanim papiloma virusom, virusom koji izaziva kondilome ili polne bradavice. Kondilomi kod muskaraca se pojavljuju ređe nego kod žena. Neki sojevi genitalnog HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, dok neki drugi sojevi mogu izazvati rak.

Kako izgledaju kondilomi?

Kondilomi izgledaju kao mali čvorići, slični običnim bradavicama (male ispupčine, imaju izgled karfiola). Mogu biti skroz male, svega oko 1 milimetar ili mnogo veće. Kondilom koji se pojavi na koži koja je topla, vlažna i bez dlaka (kao što je vulva) je mekan na dodir. A oni koje se pojave na koži koja je suva i sa dlakama (kao koža penisa) su čvrsti. Broj bradavica varira od osobe do osobe. Kod nekih ljudi se pojave svega nekoliko, koje su jedva primetne, dok kod nekih ima mnogo oko genitalija i anusa.

Kako se dobijaju kondilomi?

Postoji preko sto različitih tipova humanih papiloma virusa. Obično se svi prenose direktnim kontaktom, a manji broj njih izaziva bradavice koje se manifestuju po koži, na primer po šakama ili stopalima. Humani Papiloma Virus se najviše prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju redovan seks, ili oralni i analni seks. A isto tako, kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Jako ih je lako dobiti čak i ako koristite kondom za zaštitu. Gotovo je nemoguće biti bezbedan od ove podmukle bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo jedan dodir sa kožom koja je zaražena ili kontakt preko telesnih tečnosti tokom seksa da biste se zarazili. Ovo je jedan od razloga zašto je ova bolest postala svetska epidemija.

Kondilomi – simptomi

Simptomi kondiloma su male roze tačkice ili narasli plikovi ili samo jedan šiljasti kondilom, koji izgledaju kao male bradavice. Mogu imati izgled i crvenih, roze i belih fleka na koži u genitalnom predelu koji su u ravni koži i karakterišu se promenom boje tkiva. Simptomi takođe znaju biti neprimetni jako dugo, nekada čak i godinama, ali u većini slučajeva ćete u narednih par meseci posle seksualnog kontakta sa obolelom osobom uočiti znakove. Kondilom se uglavnom razvija iz HPV virusa u trenutku kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana i trening su vrlo važni faktori da bi se sprečili kondilomi. Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu proći bez uočljivih znakova i simptoma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za rak grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest. I kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa.

Kondilomi kod muskaraca – simptomi

Muškarci su najčešće samo prenosioci, a kada su znakovi već vidljivi, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora.

Kondilomi kod zena – simptomi

Kod žena su simptomi skoro isti kao kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Kod ženskog pola mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina. Mali plikovi se mogu javiti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test neizbežan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

Kako se lece kondilomi kod zena i muskaraca?

U slučaju da se pojave kondilomi, obavezno je lečenje oba partnera. Konvencijalno lečenje polnih bradavica (kondiloma) uključuje lekove i hirurgiju. Mogu se odstraniti na nekoliko načina, a najčešće se primenjuju hemijska terapija koja podrazumeva kreme i tinkture, krioterapija tj. smrzavanje, elektrokauterizacija tj. spaljivanje laserom i uklanjanje kondiloma radiotalasima. Krioterapija je metoda kojim se kondilomi zamrzavaju, posle čega odumiru i otpadaju. Procedura traje svega 15 minuta, ali se zna desiti da se tretman mora ponoviti više puta. Spaljivanjem kondiloma, uklanjaju se u potpunosti genitalne bradavice, pri ćemu je gubitak krvi jako mali. Ova metoda dolazi u obzir samo ukoliko promene nisu zahvatile veliko područje. Veoma je važno javiti se lekaru što pre, jer će on nakon dijagnoze, prepisati i predložiti odgovarajuću terapiju. Nemojte se zabrinuti ako nakon intervencije ostaje sitnija krasta. Vremenom će doći do potpunog ozdravljenja i neće doći do nikakve posledice.

Ukoliko je vaš izbor prirodno lecenje kondiloma, u nastavku pročitajte kojim lekovima ćete to postići.

Ricinusovo ulje za kondilome

Koristi za lečenje mnogih problema kože, uključujući i polne bradavice. Ricinoleinska kiselina u ricinusovom ulju ima antiinflamatorna i antivirusna svojstva koja pomažu protiv kondiloma. Ricinusovo ulje za kondilome se koristi tako što je potrebno natopiti vatu u čisto, hladno ceđeno ulje. Stavite vatu preko bradavica i pričvrstite je trakom. Sledećeg jutra, skinite vatu i očistite područje sa toplom vodom. Nežno očistite sa krpom ili sunđerom da se uklone mrtve ćelije kože. Ponavljajte ovaj prirodni lek svakodnevno dok bradavice ne postanu tamne i na kraju otpadnu.

Kada su u pitanju unutrasnji kondilomi upotrebite tampon natopljen ricinusovim uljem i držite ga preko noći.

Ulje čajevca

Ovo je još jedan veoma efikasan način za prirodno lecenje kondiloma. Veoma je korisno zbog svojih antivirusnih i antiseptičnih kvaliteta. Pomešajte zajedno četiri ili pet kapi ulja čajevca sa jednom kašikom bademovog ili maslinovog ulja. Utapkajte ovu uljnu mešavinu na kondilome i pustite da deluje jedan do dva sata. Potom operite mlakom vodom. Ulje cajevca je jako i ne treba se primenjivati u čistom obliku jer može izazvati iritaciju kože.

Unutrasnji kondilomi se lece ovim uljem tako što se tampon potopi u mešavinu ulja čajevca i maslinovog ulja (5 kapi čajevca pomešati sa kašičicom maslinovog ulja). Postupak isti kao i u prethodnom slučaju. Prespavati sa tamponom. Primetićete vrlo brzo kako će nestati kondilomi.

Prirodno lecenje sa sodom bikarbonom

Zbog svojih aniseptičnih i jakih antiinflamatornih svojstava, soda bikarbona može pomoći u borbi protiv virusa koji izaziva genitalne bradavice. U stvari soda stvara neprijateljsko okruženje za virus da opstane i time pomaže da prestane sa zadržavanjem. Nakon tuširanja, osušite telo osim genitalija. Pospite malo sode na ugroženo mesto. Ostavite tokom noći i operite ujutru. Ponovite svaki drugi dan dok se kondilomi ne povuku. Prirodno lecenje možete sprovesti i sa sodom i ricinusom. Da biste dobili gustu pastu pomešajte dovoljnu količinu sode bikarbone sa jednom kašičicom ulja ricinusa. Utapkajte ovu pastu na bradavice i pokrijte površinu sa zavojem. Ostavite nekoliko sati, a potom uklonite. Ovaj lek koristite dva puta dnevno dok se bradavice ne povuku. Napomena! Koristite medicinsku sodu.

Kako se resiti kondiloma zauvek uz pomoć belog luka?

Beli luk je poznat po svojim antivirusnim osobinama, stoga lako može da se pobrine za virus koji izaziva polne bradavice. Izmrvite nekoliko čena belog luka u finu pastu. Nanesite smesu na obolelu kožu. Pokrijte područje sa povezom i pustite neka deluje sat do dva. Uklonite zavoj i isperite toplom vodom. Ponovite postupak dva ili tri puta tokom dana dok se ne oslobodite kondiloma. Takođe, možete uzeti dnevno dve kapsule belog luka dok se bradavice ne eleminišu.

 

Kondilomi – lecenje sircetom

Jabukovo sirće je jedan od najstarijih narodnih lekova za genitalne bradavice. Zahvaćenu oblast potopite u toplu vodu na 20-ak minuta. Temeljno osušite. Komadom vate, punom snagom nanesite jabukovkondilomi lecenje sircetomo sirće direktno na kondilom i ostavite 10 minuta. Isperite mlakom vodom i osušite. Jabukovo sirce za kondilome je popularan i veoma efikasan lek. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu je korozivna po prirodi. Kada dođe u kontakt sa pogođenom kožom, utiče da se ”izbrišu” abnormalne izrasline tkiva kože. Pored toga, antivirusno dejstvo jabukovog sirćeta pomaže da se uništi virus koji dovodi do genitalnih bradavica. Takođe, pijenje jabukovog sirćeta rastvorenog u vodi je korisno. Dodati dve kašičice sirćeta u čašu vode i konzumirati jednom dnevno.

Lecenje kondiloma kantarionovim uljem

Upotrebljava se zajedno sa maslinovim u posebnoj lekovitoj tinkturi. Za pripremu ovog izvanrednog pripravka, potrebni su vam cvetovi kantariona i maslinovo ulje. Lecenje kondiloma kantarionovim uljem ćete uraditi tako što ćete u veću teglu, u koju može stati litra tečnosti, stavite cvetove kantariona. Njima napunite pola tegle, a zatim dodajte kvalitetno maslinovo ulje. Napunite čitavu teglu do vrha. Sada je možete zatvorite gazom ili najlonom i ostavite nek stoji tačno 5 dana. Posle tog vremena, čvrsto zatvorite teglu i ostavite još 5 nedelja na nekom svetlom mestu. Dobijeno ulje procedite i sipajte u odgovarajuće staklene flaše. Ovu moćnu tinkturu koristite za mazanje kondiloma. Preporučuje se podjednako ženama i muškarcima.

Polne bradavice, nažalost nisu više toliko retka pojava, pa sam tim i njihovo uklanjanje nije redak postupak, među osobama koje utvrde da ih imaju. Postoji mnoštvo metoda koje vam stoje na raspolaganju kako se lece kondilomi kod zena i muskaraca te ih slobodno isprobajte. Ali imajte na umu da ovi postupci uklanjaju polne bradavice, ali ne otklanjaju i uzrok njihovog pojavljivanja, a to je HPV virus. To znači da se može dogoditi da se one ponovo jave. Ipak, iako se do skoro verovalo da se HPV virus ne može nikako u potpunosti izlečiti, nove studije i tehnike pokazuju da je moguće makar u ogromnoj meri sprečiti njegovo dejstvo, ako ne i u potpunosti ga ukloniti.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here