Kako ofarbati jaja za uskrs slike i ideje

4069

Kako ofarbati jaja za uskrs? Farbanje jaja za uskrs svake godine predstavlja novi izazov jer se domaćice trude da uvek nekim novim motivom ili nijansom ukrase uskrsna jaja. Ukrašavanje jaja za uskrs predstavlja tradicionalnu zabavu za mnoge porodice. U nastavku pogledajte koje sve metode za farbanje jaja postoje koje će učiniti da dobijete sve pohvale za ovogodišnji trud od vaših najmilijih. Takođe smo i za vas pripremili slike uskršnjih jaja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Kako ofarbati jaja za uskrs

Za farbanje i ukrašavanje jaja za uskrs postoji bezbroj načina, šara i kombinacija. Mi smo izdvojili nekoliko načina da zašarenite uskršnju trpezu i zadivite sve koji ih budu videli.

* Bojanje jaja za uskrs koja su mramorna. Ovaj efekat ćete dobiti tako što ćete ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje treba pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

* Iskoristite gumice za teglu koje ćete vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i potom ih farbati.

* Takođe, možete koristiti i đzak za ukrašavanje jaja. Potrebno je jaje uviti u parče džaka od krompira ili luka koji je mrežast te čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

* Ako ste ljubitelj šljokica možete ih iskoristiti i za ukrašavanje jaja. Četkicom nanesite lepak na određene delove jaja i uvaljajte ih u srebrne ili zlatne šljokice za lice i telo.

* Farbanje jaja za uskrs krep papirom. Isecite krep papir po mogućnosti tamnijih boja na tanke ali dugačke trake. U njih umotajte kuvana, topla jaja i pažljivo ih spustite u sud sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta. Na ovaj način će se papir dobro prilepiti. Izvadite i ostavite jaje kako bi se osušilo, ali nemojte čekati da se papir skroz stegne. Koristite više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu ili zelenu jer ćete tako dobiti nesvakidašnje šare.

* Ukrasite jaja svilom. Isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu obmotati jaje. Pazite da šaru lepo namestite jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Takođe, vodite računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Zatim čvrsto umotajte u gazu, staru jastučnicu ili neku drugu pamučnu tkaninu i vežite gumicom. Kuvajte ih 20 min. u vodi u koju ste prethodno dodali tri kašike sirćeta.

* Takođe, uskrsna jaja možete ukrasiti listovima. Naberite listove deteline, peršuna, cvet maslačka ili nešto drugo. Koristite tek ubrane listove, jer se lakše postavljaju na jaje. Pažljivo postavite list ili cvet na željeno mesto, pa umotajte jaje nekom starom najlon čarapom. Zavežite koncem čarapu i stavite jaje da se kuva u pripremljenoj boji. Gotova jaja ostavite da se malo ocede, potom rasecite čarapu, izvadite jaje i sklonite list.

Dodatni saveti za bojanje jaja za uskrs

Svežinu jaja možete proveriti tako što ćete ako ih uroniti u posudu sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
Kako biste izbegli pucanje jajeta prilikom kuvanja u vodu stavite i kašiku sirćeta. U slučaju da se ipak desi da pukne, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske.
Drugi način je da u vodu stavite so. Ostavite jaja neka se kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja se mogu kuvati i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.
Da bi se jaja lako oljuštila, čim ih skuvate stavite ih u hladnu vodu.
Pre farbanja, jaja operite u razblaženom sredstvu za pranje suđa kako bi se sa ljuske oprala masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpom namočenom u sirćetu.
Ofarbana jaja imaće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom ili vatom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namenu.

Kako ofarbati jaja za uskrs pogledajte u nastavku. Spremili smo za vas slike uskrsnjih jaja koja su veoma kreativna i posebna te će vašu uskršnju trpezu učiniti da zablista na što originalniji način.

kako ofarbati jaja za uskrs
Slika 1
slike uskrsnjih jaja
Slika 2
kako ofarbati jaja za uskrs
Slika 3
slike uskrsnjih jaja
Slika 4
slike uskrsnjih jaja
Slika 5
farbanje jaja za uskrs 
Slika 6
kako ofarbati jaja za uskrs
Slika 7
kako ofarbati jaja za uskrs
Slika 8
farbanje jaja za uskrs 
Slika 9
slike uskrsnjih jaja
Slika 10
loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here