Kako izleciti urastao nokat

1762

Urastao nokat može biti iznimno bolan i veoma neugodan problem, a najčešće se javlja urastanje nokta na palcu noge. Urastao nokat znači da nokat raste ispod kože, odnosno u kožu, što je zaista bolno iskustvo. Ključ lečenja uraslog nokta je zapravo naterati ga da nastavi da raste normalno. Kako izleciti urastao nokat uz prirodne recepte pročitajte u nastavku teksta.

Urastanje nokta u meso dešava se kod svih kategorija stanovništva i ne pogađa samo osobe koje su profesionalno izložene stalnom nošenju neke zatvorene, tesne obuće kao na primer kod sportista, nego se javlja čak i kod male dece. Takođe se javlja i kod porodilja i trudnica. Iako ima puno razloga za pojavu uraslih noktiju. Izdvojićemo one koji su najčešći.

Urastanje nokta u meso – uzroci:

Prvi razlog je nepravilno sečenje noktiju, odnosno sečenje noktiju u obliku slova V, zatim kružno sečenje i prekratko sečenje noktiju. To dovodi do uranjanja vrha nokta u meko tkivo kada dolazi do pojave urastanja nokta kao i nastanka infekcije. Preporučuje se nokte seći ravno, bez zaobljavanja uglova, a stopala pre sečenja noktiju treba namočiti kako bi nokti omekšali. Ako vam ipak nokat uraste najbitnije je sprečiti infekcije i pojavu gnoja.

Urastao nokat u meso nastaje i nošenjem neadekvatne i tesne obuće kada se vrši konstantan pritisak na vrh nokta i nokatnu ploču i dolazi do sabijanja vrhova nokta u meko tkivo.

Treći razlog za ovu pojavu je prekomerno znojenje. Međutim kod vojnika i tinejdžera zabeleženo je pojačano urastanje nokta zbog povećanog znojenja tačnije zbog razmekšavanja ploče nokta kao i vrha nokta.

Urastao nokat u meso se pojavljuje i zbog gojaznosti. Prekomerna telesna težina dovodi do povećanja dubine odnosno širine nokatnog nabora što je dobra predispozicija za urastanje nokta na nozi.

Lekovi takođe mogu biti uzrok za urasli nokat, kao i gljivične infekcije nokta. Gljivične infekcije dovode do povećane lomljivosti i krtosti nokta kada dolazi do zabijanja oštrih delova nokta u meko tkivo.

Urasli nokat nastaje i zbog nepravilnog rasta nokatne ploče, odnosno zakrivljenost nokta.

Urastao nokat prirodno lecenje

Kako izvaditi nokat iz mesa pincetom? Za sledeći recept potrebni su vam samo pinceta i vata. Prvo noge dobro naparite u toploj vodi u koju ćete ubaciti malo soli. Na ovaj način ćete opustiti i omekšati noge. Nakon toga, lagano ispod uraslog nokta, pincetom nanesite malo pamučne vate, tek toliko da ga odignete od kože. Ponavljajte postupak sve dok nokat ne izraste, a zatim ga grickalicom za nokte secite ravno i nemojte prelaziti meso ispod nokta prilikom sečenja. Urastanje nokta na palcu noge će uz ovaj jednostavni postupak biti izlečeno.

kako izleciti urastao nokat

Urasli nokti – resenje uz upotrebu svinjske masti

Sipajte u lavor toplu vodu i dodajte kašiku sode bikarbone. Potopite noge i držate ih u lavoru 10-ak minuta. Obrišite noge i oko palca obmotajte svinjsko salo (ono od koga se prave salčiči). Preko toga stavite aluminijumsku foliju, pa obujte neku širu čarapu i tako prenoćite. Ujutru oprerite noge toplom vodom u koju ste dodali kašiku sode bikarbone. Sada preko uraslog nokta sipajte hidrogen od 3%. Nakon toga propolis kapi nanesite i stavite hanzaplast kako obuća ne bi povređivala palac ako negde morate ići. Ako ostajete kod kuće ne morate stavljati hanzaplasti, već sipajte propolis kapi tri puta dnevno. Uveče ponovite postupak. Ovaj prirodi lek za urasle nokte ponavljajte nedelju dana dok bolovi ne prestanu kao i dok otok i crvenilo oko nokta ne splasnu. Tada pažljivo odstranite urasli nokat tj. deo nokta jer će sam da se odvoji od prsta. Salo će izvući otok pa ćete ga mogći lako odstraniti. Već nakon prvog dana bolovi će se smanjiti, a posle par dana potpuno će nestati urastao nokat.

Gnoj se takođe nekada zna pojaviti. U tom slučaju ne primenjujte nikakve metode kućnog lečenja. Usled zapaljenja iz nokta može početi curiti žućkasta ili beličasta tečnost. Čim uočite gnoj ili primetite infekciju prsta javite se vašem lekaru da vam prepiše adekvatnu terapiju. Urastanje nokta u meso praćeno upalom možete sprečiti tako što ćete na bolni nokat staviti krišku limuna i umotati je gazom i zavojem pa pustiti da odstoji tokom noći. Dobro je poznato da limunska kiselima ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo i pomaže u borbi protiv infekcija.

Da biste sprečili gnojnu infekciju te ublažili bol predlažemo i sledeći recept za urasli nokat. Gnoj se neće pojaviti, a ni doći do upale ako sameljete semenke lana koje ćete pomalo dolivati u ugrejanu vodu uz neprestano mešanje sve dok smesa ne postane jednolična. Pripravak stavite na gazu i zamotajte na nokat te ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći.

Operacija uraslog nokta

Kao što ste videli postoji prirodni lek za urasle nokte i različite metode koje se mogu primeniti u lečenju i rešavanju ovog problema zavisno od kompleksnosti slučaja. Operacija uraslog nokta je takođe jedna od opcija lečenja kada kućni lekovi ne pomažu. Upala i tegobe se mogu sanirati, ali takođe se tegobe mogu ponovo vratiti nakon nekog vremena. Samo operacijom se trajno uklanja uzrok pojave uraslog nokta. Takođe, velika prednost operacije je da se postižu i efikasni estetski rezultati koji će omogućiti oblikovanje nokta po želji. Operativno lečenje podrazumeva uklanjanje bočne ivice nokta, a ako je došlo do upale i pojave gnoja uklanja se i deo mekog tkiva koje je zahvaćeno infekcijom. Bitno je ukloniti i deo ležišta nokta, kako bi nokat opet mogao rasti. Danas postoje moderne i napredne metode ua urasli nokat kod kojih se iseca uski deo ivice nokta i nema potrebe za ušivnajem. Operacija traje svega desetak minuta i radi se u lokalnoj anesteziji. Oporavka nakon operacije ne traje dugo, rana brzo zarasta i potrebno je mirovanje svega par dana. Nakon toga, bol polako prestaje i moguća je neka laganija aktivnost.

Urastanje nokta na nozi pogađa svaku petu osobu. Otkrili ste postupke koji će vam pomoći kako izleciti urastao nokat bez uplitanja lekara, ali u slučaju većih komlikacija obavezno potražite stručnu pomoć. Nikako nemojte zanemarivati ovaj problem iako urastanje nokta u meso ne boli. U slučaju zanemarivanja lečenja, može doći do ozbiljnih posledica kao što je pojava gnoja i jaka upala. Tada je upotreba antibiotika i operacija jedino moguće rešenje.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here