Kako izleciti isijas i bolove u kicmi?

3554

Isijas (isijalgija) – odnosi se na bol koja nastaje nakon pritiska na koren velikog živca koji izlazi iz kičmene moždine. Išijas je bol, koja zna biti propraćena trncima, ukočenošću ili slabošću, koja se proteže čitavom dužinom živca. Bol ide iz donjeg dela kičme, zatim preko kuka te zadnjom stranom butine i potkolenice, a može se proširiti sve do stopala. Uz bol, javlja se osećaj peckanja, ukočenost nogu i nemogućnost sedenja, stajanja i kretanja. Što duže bol traje, polako se sve više spušta niz nogu koja postaje slaba i odumire. U nastavku teksta ćemo vam dati odgovore na pitanja koji su simptomi i kako izleciti isijas.

Išijas – simptomi:

  • oštri i snažani bolovi u krstima (bol u donjem delu kičme). Sevajući bol se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad čak do prstiju,
  • prilikom sedanja bol se pojačava,
  • osećaj žarenja i trnjenja duž čitave dužine noge (išijas u nozi uglavnom zahvati samo jednu nogu),
  • slabost, ukočenost kao i teža kontrola pokreta noge,
  • slabiji oslonac na nogu, a takođe je moguća i otežana ili ograničena funkcija stopala,
  • konstantna bol koja otežava ustajanje ili hodanje.

Osećaj bola varira od povremene, umerene i iritirajuće, do oštre, konstantne i gotovo paralizujuće boli. Ponekad možete osetiti nešto poput strujnog udara. Kod nekih ljudi se mogu pojaviti i ukočenost, trnci ili slabost u mišićima kod zahvaćene noge ili stopala. Bol može biti u jednom delu noge, a ukočenost u drugom delu. Bolest može nastupiti postepeno ili naglo. Išijas simptomi – iako mogu biti jako izraženi i bolni, retko se dešava da dođe do trajnog oštećenja nerva. Bol je jača kada kašljete, kijate ili se smejete, a dugoročno sedenje pojačava simptome.

Isijas – isijalgija: uzroci i prevencija

Kako izleciti isijas
Kako izleciti isijas?

Išijas nastaje zbog mnogo uzroka, a bolesnika ima još više. Isijalgija se pojavljuje kada živac postaje stegnut, obično pritiskom diska u vašoj kičmi ili prevelikom rastu kosti na pršljenu. Najčešći uzrok išijasa su degenerativne promene diskusa kao i rano starenje organizma. Ređe, živac može biti kompromitovan tumorom ili može biti oštećen bolešću poput dijabetesa. Isijalgija se javlja kod predugog sedenja, lošeg držanja, trudnoće kao i istezanja mišića i preterane težine. Prevencija išijasa se može postići uz redovnu fizičku aktivnost. Takođe, veoma je bitna uspravna poza prilikom sedenja i hodanja. Za spavanje birajte tvrđi dušek, spavajte na leđima ili boku sa savijenim kolenima. Spavanje na stomaku, ako možete, izbegavajte. Pogrbljenost stvara dodatan pritisak na kičmu. Budite oprezni prilikom podizanja teških tereta, jer povrede i bolovi u kicmi mogu nastati kod naglog trzajnog podizanja tereta.

Isijas – koliko traje?

Išijas koji je naglo nastao, uglavnom nestaje uz lečenje ili bez njega. Potrebno je dve do tri nedelje mirovanja kako bi bol prestao. Nakon oboljenja, povremeni bol u nozi ostaje još dugo, naročito pri promeni vremena. Kako leciti isijas koji se naglo pojavio? Neophodno je mirovanje i ležanje, kao i uzimanje aspirina, vitamina ili korišćenje sredstava koji stišavaju procese, naravno, ukoliko je to savet lekara.

Dugotrajni isijas koliko traje? Kod osoba koje su u poodmaklim godinama, dugotrajni išijas naročito zahteva veću obazrivost u postavljanju dijagnoze, kao i u lečenju. Kako bi bolovi u kicmi nestali bolesnik ne bi trebao spavati na ravnoj postelji. Takođe bi trebao izbegavati podizanje tereta pri ispravljanju kao i pravljenje naglih pokreta. Ukoliko se kao posledica išijasa pojavi poremećaj funkcije potencije, slabost mišića i atrofije, znaci kompresije kičme i dugotrajni bolovi u krstima, hirurška intervencija je potrebna.

Kako izleciti isijas?

Da biste uklonili bol, morate smanjiti upalu, ukloniti grč u mišićima te ublažiti bol. Ukoliko vaš bol ne prestaje, isijas – lecenje sprovodi lekar koji može predložiti neke od sledećih tretmana.

Isijas lekovi:

Isijas lekovi koji mogu biti propisani uključuju:
• Anti-inflamatorni
• Miorelaksanati
• Narkotici
• Triciklični antidepresivi

Vezbe za isijas

Isijas lekovi su delotvorni, ali za smanjenje bola usled išijasa pomažu i vezbe za isijas. Ove vežbe se fokusiraju na tri ključna dela, a to je jačanje, istezanje i aerobik. Postoji mnogo vežbi za jačanje koje pomažu za jačanje kičmenog stuba kao i pratećih mišića, tetiva i ligamenata. Većina ovih vežbi se bazira samo na donji deo leđa, mišiće stomaka, zadnjice i kukova. Vežbe istezanja su odlične, pomoći će vam da se osećate bolje, a bol će ublažiti. Aerobik – kardiovaskularne vežbe, tipa hodanje, plivanje takođe pomažu da bi bolovi u krstima presali. Aerobne aktivnosti podstiču razmenu tečnosti kao i hraljivih materija, a to utiče na stvaranje mnogo boljih uslova za oporavak. Ovim vežbama oslobađa se i endorfin, prirodni lek protiv bolova u telu.

Fizikalna terapija

Kako izleciti isijas?
Bolovi u ledjima

Kada se akutni bol poboljšava tj. smanjuje onda se sprovodi fizikalna terapija. Vaš lekar ili fizioterapeut neka vam osmisli program rehabilitacije koji ćete sprovoditi. Fizikalna terapija pomaze da se bolovi u krstima ne ponavljaju. Odgovarajuća terapija će vam pomoći da ispravite držanje, ojačate leđne mišiće kao i da unapredite svoju fleksibilnost.

Hirurgija

Hirurgija je uglavnom rezervisana za slučaj kada pritisnut nerv uzrokuje značajnu slabost, inkontinenciju creva ili bešike. Ako imate bol koji se progresivno pogoršava ili se ne poboljša uz korišćenje drugih terapija. Hirurzi mogu ukloniti kost ili deo pršljena koji pritiska nerv.

Prirodni lek za isijas

Pored svih metoda kako leciti isijas, lekovite biljke kao i njihovi preparati su se pokazali kao veoma delotvorni. Lečenje biljem se može koristiti samostalno ili uz primarno isijas lecenje. Prirodni lek za isijas je možda i najbolja opcija kada se pojave bolovi u kicmi jer nemaju nikakva neželjena dejstva. Omogućiće vam olakšanje bola, kao i nelagodnost u nogama i leđima jer bilje umanjuje upalu išijadičnog nerva.

Melem od crvene ljute paprike – sadrži kapiscin koji daje osećaj toplote i žarenja. Napravite melem od 4 kašike mlevene crvene paprike koja je ljuta i jedne kašike maslinovog ulja. Sjedinite sastojke i utrljajte melem na bolna mesta. Ovaj prirodni lek za isijas otkloniće bol u kostima i mišićima, a vi ćete se osećati mnogo bolje.

Masaža rastavićem – deluje kao analgetik jer rastavić sadrži silicijum. Treba ga primenjivati u svežem stanju. Utrljajte ga na bolno mesto, koje će se zagrejati i osloboditi biljno ulje koje deluje analgetski.

• Išijas simptomi se mogu ublažiti i uz čaj od zobi. Potrebno je da jednu kašiku zobi kuvate 15 minuta sa 2 dl vode. Dobijeni čaj za išijas pijte par puta dnevno pre glavnog jela. U isto vreme, kako bi čaj bio delotvorniji stavljajte i obloge od vruće kuvane zobi. Obloge stavite u čistu čarapu ili odgovarajuću platnenu kesu. Menjajte ih na svaka cetiri sata vodeći računa da obloge uvek budu vruće.

Čaj od kamilice – ima antiinflamatorna dejstva, upotrebljava se kod upalnih stanja. Čaj od kamilice je odličan za otklanjanje bolova. Kako leciti isijas sa ovom čajem – pijte ga tri puta dnevno, naročito zimi jer zbog niskih temperatura u ovo doba godine se isijas (isijalgija) najčešće javlja.

Ren je isto delotvoran za lečenje išijasa. Prvo dobro operite i osušite list rena (veći list). Sada napravite smesu od sitno iseckanog belog luka (1 kašika), cveta ljutića, lista belog jasena i ljute parike. Ovu smesu pospite na list rena koji ste pripremili. Sada obolelo mesto prvo namažite maslinovim uljem pa onda stavite oglogu. Obloge stavljajte dva puta dnevno (ujutru i uveče) po dva sata, tj. dok ne primetite osećaj jakog peckanja kože. Potom operite obolelo mesto mlakom vodom, namažite uljem i dobro utoplite. Isijas lecenje ovom terapijom primenjujte 6 dana.

Isijas u trudnoci

Kako izleciti isijas u trudnoci
Kako izleciti isijas u trudnoci?

Za vreme trudnoće, dok beba raste, menjaju se fiziološke krivine kičmenog stuba. Zato se isijas u trudnoci može pojaviti jer dolazi do pritiska na išijadični nerv. Ovo je uglavnom prolaznog karatkera. Kada je u pitanju isijas u trudnoći kao najbolje rešenje je preventiva. Ukoliko pre trudnoće niste imali naviku redovnog vežbanja i niste bili u dobroj fizičkoj kondiciji slobodno pitajte svog ginekologa pa ako je on saglasan počnite raditi vežbe za trudinice. Vežbe će vam ojačati mišiće i povećati elastičnost kičmenog stuba. Mirovanje i zauzimanje odgovarajućeg položaja pomaže u uklanjanju ili umanjenju bola. Bol u donjem delu leđa kao i bol u nozi se obično javljaju. Od velike pomoći mogu biti tople obloke kao i tople kupke. Ukoliko i pored svih mera opreza isijas u trudnoci ne prolazi otiđite kod svog lekara.

U našem članku smo vam naveli neke recepture kako izleciti isijas pa se nadamo da će vam dati dobre rezultate kad su u pitanju bolovi u kicmi. Pre primene bilo koje terapije, lekova ili masaže neophodna je konsultacija sa vašim lekarom!

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here