Gljivice na noktima lecenje, simptomi i uzroci

2070

Gljivice na noktima su veoma česta pojava i svakako ne izgledaju privlačno. To su promene na noktima, oštećenje unutrašnje ploče noktiju na rukama i nogama izazvane gljivičnom infekcijom. Ovo oštećenje izazivaju patogene gljivice, infektivno je i prenosi se sa osobe na osobu preko zajedničkih predmeta, obuće i odeće. Ovo je jedna podmukla bolest koja počinje tiho i neprimetno, ali sasvim polako zauzima svoje mesto na nokatnoj ploči i menja njen izgled.

Rizik od dobijanja gljivične infekcije na noktima pojačan je kod osoba sa narušenim metabolizmom kao i kod onih sa hroničnim oboljenjima. Od ove neprijatne bolesti niko nije bezbedan. Mnogi ljudi i ne znaju da je imaju jer infekcija napada unutrašnju stranu nokta, zbog čega su oštećenja, bar u početku, gotovo nevidljiva. Bolest počinje kao sitna tačkica, na vrhu nokta, sa njegove unutrašnje strane ili na samom dnu nokta. Najčešće bude žute ili bele boje. Vremenom, od tačkice nastaje fleka, oboleli nokat menja boju, postaje zadebljan i počinje da se krivi, što je signal da je oboljenje uzelo maha. Ako je bolest lokalizovana i još se nije proširila na druge nokte, možete je pokušati izlečite uz pomoć prirodnih lekova.

Kako se dobijaju gljivice na noktima?

Po svemu sudeći, ova bolest jeste zarazna pa treba voditi računa u kakvom okruženju boravite i u kakvim uslovima borave vaša stopala i ruke tokom dana. Kada kažemo da je nokat inficiran, to onda obično znači da smo bakteriju ili gljivicu negde pokupili. Najčešće se mogu pokupiti na neki od sledećih načina:

 • Hodajući bosonogi na vlažnim mestima kao što su bazeni, kupatila i drugo.
 • Ako provodite dosta vremena u vlažnoj atmosferi, bilo da to od vas zahteva posao ili održavanje kuće.
 • Koristeći sintetičke čarape i cipele koje ne omogućavaju koži da diše i apsorbuje znoj, već naprotiv samo pospešuju znojenje.
 • Koristeći iste peškire, čarape ili obuću sa nekim ko ima gljivice na noktima.
 • Upotrebljavajući inficiran materijal i opremu za nokte kod kuće ili u kozmetičkom salonu.
 • Noseći veštačke nokte i slojeve laka preko već inficiranog nokta.

Gljivice na rukama

Pojavljuju se posebno onda ako su vam ruke čitav dan u vodi ili ukoliko grickate nokte. Gljivice na rukama su vrlo često uzrokovane i kandidom (gljivicom koja inače živi u našem telu). Ukoliko grizete nokte, oštećujete njihove ivice i kožu oko njih. S obzirom kako ruke koristimo za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, one su u stalnom kontaktu sa gomilom bakterija i gljivica i vlage. Oštećenja na koži i noktima idelana su mesta za nagomilavanje gljivica. Onda kada grickate nokte, sve to dolazi do vaših usta i grla. Budimo realni, grickanje noktiju je gotovo nesvestan proces i malo je verovatno da ćete oprati ruke pre nego što se prepustite ovoj štetnoj i ružnoj navici. To je jedan od načina da pokupite kandidu na noktima i da je proširite po telu te dobijete sistemsku kandidijazu koja je možda razlog zbog čega žudite za slatkišima. Ovaj proces infekcije može se desiti i obrnuto. Kandida na noktima javlja se i onda kada se ona već previše razmnožila u telu, recimo posle upotrebe nekog antibiotika ili nekih pogrešnih životnih navika, a vi grickate nokte i na taj način “naseljavate” gljivice na vaše nokte.

Gljivice na nogama

Bez sumnje, gljivice se češće javljaju na noktima nogu. Gljivice na tabanima se prvenstveno javljaju zbog uslova koji su gljivicama neophodni za rast. Noseći obuću i čarape po čitav dan, vaše noge se znoje, a toplota vašeg tela stvara savršenu temperaturu za njihovo razmnožavanje i rast. Suvoća i higijena obuće je takođe jako važna kada su u pitanju gljivice na tabanima. S toga je važno nakon ulaska u kuću izuvati zatvorenu obuću da se osuši od znoja, povremeno prati ili dobro isprskati asepsolom (ili nekim od antiseptičkih sredstava u spreju) i osušiti. U kući uvek nosite otvorenu obuću i čarape od prirodnih materijala (pamuk ili vuna).

Šta možete preduzeti kao prevenciju?

Bez preventivnih higijenskih mera, lečenje gljivica na noktima nema svrhu. Možda izgledaju beznačajno, ali bolesti noktiju nisu samo estetski problem. Ukoliko ih ne lečite mogu postati i zdravstveni. Dobra preventiva je vrlo često pola puta do izlečenja. Evo nekoliko saveta kako sprečiti ovu ružnu pojavu:

 • Održavajte redovnu higijenu ruku i nogu. Držite nokte urednim i kratkim.
 • Održavajte noge i ruke suvim. Ne obuvajte čarape na vlažne noge.
 • Nosite čarape samo od prirodnog materijala koji omogućava da noga diše, sprečavaju znojenje i dobro apsorbuju znoj.
 • Nemojte nositi obuću koja propušta vodu.
 • Bacite stare cipele koje su možda inficirane gljivicama.
 • Ne idite bosi na javnim mestima.
 • Izbegavajte veštačke nokte i nadogradnju ili izaberite pouzdan kozmetički salon.
 • Nosite gumene rukavice jer ćete tako zaštiti ruke onda kada morate biti u kontaktu sa vodom.
 • Operite ruke nakon što ste dirali inficirani nokat kako ne biste širili infekciju.
 • Nemojte deliti peškire i čarape sa zaraženom osobom, partnerom ili članom porodice.

Gljivice na noktima lecenje prirodnim putem

Lečenje propolisom

gljivice na noktima

Sastojci:

1. Propolisna mast ili nevenova mast
2. Zeolit – prah

Upotreba:

Uveče oprate ruke ili noge i dobro osušite (što inače treba učiniti posle svakog kvašenja ili pranja). U prvih 5-7 dana najpre namažite nokte, zanoktice i okolnu kožu sa propolisnom mašću pa preko nje nenesite zeollit prah. Pošto prašak u kontaktu sa mašću promeni boju, navucite neke stare, meke čarape ili uvijte zavojem, gazom ili krpom kako ne bi isprljali odeću ili posteljinu. Kasnije koristite naizmenično ujutru prah, uveče mast (ili obrnuto) do izrastanja zdravog nokta.

Lecenje gljivica na noktima sodom bikarbonom

Recite zbogom ovoj neprijatnoj pojavi uz pomoć sirćeta i sode bikarbone. Bela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stepen infekcije noktiju. Bez lečenja, gljivica se najčešće ne možemo rešiti, a ono što verovatno niste znali je da je soda bikarbona jedan od domaćih delotvornih lekova za ovu bolest. Mešavina sode i sirćeta je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što znači da neće ubiti gljivice, ali će sprečiti njihovo širenje i rast, dok sirće koristimo kako bismo ubili same gljivice.

gljivice

Sastojci:

– 4 do 5 kašika sode bikarbone
– šoljica belog ili jabukovog sirćeta
– voda
– posuda za natapanje nogu
– papirni ubrus

Jednu šoljicu sirćeta stavite u vodu koju ste prethodno usuli u posudu za natapanje. Natapajte noge oko 15 minuta, a zatim ih osušite papirnom ubrusom. Ponovite to još jednom, ali ovaj put dodajte 4 do 5 kasika sode bikarbone. Ponovite više puta dnevno, po dva puta bez i sa sodom. Lecenje gljivica na noktima sodom bikarbonom tj. ideja ovog postupka je ta da će sirće prvo uništiti gljivice, a soda će sprečiti njihov daljnji rast i širenje.

Lečenje jodom

gljivicna infekcijaJod je najbolji antibiotik, antivirusno i antiseptičko sredstvo svih vremena. Gljivicna infekcija nokta se može izlečiti i primenom povidom joda, koje je još jedno poznato i poprilično efikasno narodno sredstvo. Terapija lečenja traje 20 dana, svakodnevno se na obolele nokte nanosi po 1 kap 5%-og rastvora joda (Lugolov rastvor). Ostale nokte, koje nije zahvatila glivična infekcija, trebalo bi takođe tretirati na isti način, ali ređe (jednom u 2 dana). Oko sedam dana nakon početka ovog tretmana, zna se pojaviti osećaj peckanja, ali nema razloga za brigu. To je znak da nokti počinju polako da se oporavljaju. Međutim, ako peckanje i bol postaju nepodnošljivi, treba napraviti pauzu ili nanositi jod na nokti ređe, jednom u dva dana.

Ulje čajnog drveta (čajevac)

gljivice na noktimaEtarsko ulje čajevca je jedno od moćnijih biljnih antiseptika, koje poseduje veoma snažno antigljivično dejstvo. Čajno drvo je bolji antiseptik od alkohola. Po svojoj efikasnosti u uništavanju patogenih mikroorganizama može se porediti sa hlorom, naravno bez opasnih propratnih pojava koje hlor izaziva. Tankim slojem mažite gljivicom inficirane nokte i tabane. Možete ga koristiti nekoliko puta dnevno.

Ulje lavandegljivice na nogama

Ulje od lavande sadrži nekoliko isparljivih jedinjenja i antiseptička svojstva koja se bore protiv bilo koje vrste infekcije i sprečavaju iritaciju kože. Pomešajte jednaku količinu eteričnog ulja lavande i ulja čajevca i zagrejte. Nanesite na nokat i okolno područje dva do tri puta dnevno, najbolje pre spavanja. Obujte debele vunene čarapa kako biste povećali efikasnost ovog leka.

Ulje divljeg origana

gljivice na nogamaUlje divljeg origana ima antiseptičko, antibakterijsko, antiparazitno, antivirusno i antifungalno delovanje. Ovo je jedno od najdjelotvornijih ulja protiv gljivičnih infekcija, a primenjuje se tako što trebate pomešati dve kapi ulja divljeg origana sa jednom kašikom čistog maslinovog ulja. Potrebno je naneti na nokat jednom dnevno tokom tri nedelje.

Ulje narandže

gljivice na nogamaJoš jedan prirodni način da se rešite ove pojave je ulje narandže. Sve vrste ovog ulja imaju antifungalna svojstva i stoga se mogu koristiti na zaraženom noktu. Uz pomoć kapaljke nanesite ulje i ostavite tako najmanje jedan sat. Ulje možete razrediti sa baznim uljem, kao što je ulje semenki grožđa. S obzirom na to da ovo ulje može izazvati alergijske reakcije, a može imati i nuspojave, poželjno je da testirate razređeno ulje na malom području kože pre nanošenja na zaraženo područje.

Beli luk

gljivice na nogamaBeli luk sadrži allicin, koji ima antifungalne osobine i može pomoći kod gljivica na noktima. Pomešajte ulje belog luka sa jednakom količinom alkoholnog sirćeta. Nanesite smesu na nokat i pokrijte elastičnim zavojem. Ova smesa može usporiti aktivnost gljivica u roku od nekoliko sati. Ako vam nije dostupno ulje belog luka, možete ga napraviti sami tako što ćete zdrobiti dva režnja luka i dodati dve kašike maslinovog ulja. Ostavite ovu smesu neka odstoji 24 sata pre primene.

Lek protiv gljivica i uraslih noktiju

Koristimo priliku i predstavljamo vam jos jedan prirodni recept kako izleciti gljivice na nogama i urasle nokte.

kantarionovo uljePotrebni sastojci:

– kašika kantarionovog ulja,
– kašika brašna,
– kašika šećera u prahu.

Sve sastojke pomešajte da dobijete homogenu smesu. Dobijenom lekovitom smesom namažite prst, gazom zavijte i ostavite preko noći da deluje. Tri naredne noći ponavljajte postupak. Na ovaj način ćete se rešiti gljivica, a za lečenje uraslog nokta neophodno je postupak ponavljati više puta, te pazite da tretman ne nadopunjujete nekim drugim lekovima.

Canesten krema za gljivice na nogama

Canesten za nokte je svakako jedna od najpoznatijih krema za gljivice. Upotrebljava se za lečenje onih gljivičnih oboljenja koja se nalaze između prstiju ili na stopalima, odnosno koja su napala nokte. Isto tako je dobro Canesten koristiti i kod takozvane površinske kandidijaze, ali i kod drugih infekcija kože, gde ovaj lek pokazuje izuzetno pozitivno dejstvo. Takođe, postoji i Canesten specijalno namenjen za ginekološku upotrebu, ali se obično preporučuje tu vrstu masti za gljivice koristiti po lekarskoj preporuci. Canesten za nokte se može početi koristiti dovoljno rano ili najbolje odmah čim prepoznate prve simptome bolesti. Krenite u napad na gljivice pranjem stopala u blagom dezinfekcionom sredstvu za kožu kao sto je Cu/Zn gel. Osušite kožu, a zatim nanesite Canesten rastvor koji će stići i do najskrivenijih mesta kože i noktiju stopala i odmah zatim se nanosi Canesten krema za gljivice na nogama. Čarape treba redovno menjati i prati na bar 60 stepeni. Obuću takođe treba menjati i posuti je Canesten puderom. Ove efikasne preparate možete nabaviti u apotekama i bez recepta.

 • Canesten rastvor – može se upotrebljavati onda kada noktima ili koži preti gljivična infekcija. Upotrebljava se u kombinaciji sa kremom. Prvo se nanese rastvor, a preko njega krem 2 do 3 puta dnevno.
 • Canesten krem – je univerzalno upotrebljiv. Deluje na gljivice na nogama, ali i na druge kožne gljivice. Preporučuje se onda kad se oboleli delovi kože ljušte ili pucaju. Krem Canesten nanesite u tankom sloju na obolele delove kože i utrljajte 2 do 3 puta na dan.
 • Canesten prašak – za posipanje pogodan kod vlažnih nogu kao dodatak lečenju kremom, kao i za posipanje unutrašnjih delova obuće i čarapa.

Lak za gljivice na noktima

gljivice na noktimaAko tražite nešto učinkovito za ovaj problem imamo još jedno rešenje, a to je lak za gljivice na noktima. Dokazano je učinkovit, brzo posvetljuje požuteli deo nokta, a poboljšanje je vidljivo već nakon sedam dana.

Gljivice na noktima – lecenje prirodnim sredstvima je dozvoljeno, ali medicina je malo skeptična kada su u pitanju narodni lekovi. Po mišljenju lekara, jedini način kako izleciti gljivice na nogama je samo kombinacijom prirodnih i farmakoloških načina lečenja. Dakle, ako patite od ove bolesti, posavetujte se sa lekarom, koji će najbolje proceniti tok bolesti i prepisati kompleksni tretman.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here