Čukljevi bez operacije – prirodno lečenje čukljeva

5796
Čukljevi bez operacije

Čukljevi na nogama su proširenja unutrašnjeg dela zgloba na dnu palca. Ova deformacija nožnog palca je progresivna i povećava se vremenom. Čukljevi su naslage soli i za njihovo formiranje su odgovorni angina, giht, loš metabolizam, loša ishrana, genetske predispozicije. Takođe i dugo nošenje neudobne obuće, visoke potpetice, kao i obuća sa špicastim vrhom takođe dovodi do nastanka bolnih izraslina na vašim stopalima jer su prsti primorani da budu u neprirodnom položaju. Čukljevi najčešće pogađaju žene. Simptomi čukljeva uključuju bol ili osetljivost, zapaljenje i crvenilo, te izbočinu sa unutrašnje strane zgloba palca koja daje vrlo ružan izgled noge.

čukljevi na nogama lecenjeIako su čukljevi veoma čest deformitet stopala, postoje zablude o njima. Mnogi ljudi nepotrebno trpe bol godinama pre nego što otpočnu lečenje čukljeva. Čukljevi bez operacije se mogu efikasno lečiti. Postoje kućni lekovi koji će vam pomoći u tome kako se rešiti čukljeva.

Čukljevi na nogama – lečenje:

Recept 1:
– Uzmite 5 lovorovih listova, isitnite ih i prelijte ih sa 100 ml alkohola (70%), a možete koristiti i domaću rakiju. Smesu ostavite da odstoji sedam dana, pa zatim procedite. Pre nego što čukljeve namažete dobijenom kremom naparite noge. U 3 l tople vode stavite 1 kašiku sode bikarbone. Zatim obrišite noge, nanesite dobijenu krenu, obujte pamučne čarape i lezite kako bi bolni čukljevi nestali.

Recept 2:
– Jedan od načina kako se rešiti čukljeva na nogama je čišćenje organizma od naslaga soli. Jednu kašiku lovorovog lista prelijte sa 300 ml vode i kuvajte 5 minuta u emajliranoj šerpi. Uspite čaj u termos i ostavite da prenoći. Ujutro ga procedite i tokom dana pijte manje količine, nikako sve odjednom. Ovaj postupak radite 3 dana za redom, pa onda napravite pauzu od 7 dana. Posle 7 dana opet ponovite ceo postupak. Korišćenjem ovog recepta imaćete potrebu za češćim mokrenjem, a to je znak da se u organizmu naslage soli rastvaraju i bešika na to reaguje. Rezultat ćete primetiti nakon desetak dana. Prirodno lečenje čukljeva lovorovim listom traje oko 2 meseca u zavisnosti i od toga koliki je deformitet.

Recept 3:
– Čukljevi na nogama – lečenje želatinom. U pola čaše vode rastvorite kesicu želatina. Dobijenu smesu namažite na pamučnu krpu i stavite kao oblogu preko čukljeva. Preko toga stavite najlon kesu, a zatim suvu krpu ili peškir. Oblogu držite preko noći i ponavljajte ovaj postupak dok se stanje ne popravi.

Recept 4:
– Bolni čukljevi se mogu lečiti sa 5 usitnjenih tableta aspirina (od 200 mg) i 10 ml joda. Promućkati dok se aspirin ne rastvori u jodu i postane bezbojan. Ovim rastvorom mazati čukljeve svako veče. Nakon toga utoplite noge i lezite. Brzo ćete osetiti pozitivne efekte terapije.

Recept 5:
– Bolni čukljevi na nogama – lečenje oblogama od krompira. U šerpu sa vodom dodajte ljuske od krompira i sve kuvajte desetak minuta. U ovoj toploj kupki parite noge oko 30 minuta, najmanje deset dana. Posle parenja obrišite noge, navucite pamučne čarape i lezite. Ovaj tretman je odličan jer smanjuje i bolove i čukljeve.

Recept 6:
– Narendajte sapun, nanesite na bolno mesto i dobro izmasirajte. Isperite sapun i osušite bolno mesto. Zatim nacrtajte mrežicu sa jodom tako što ćete u povinon jod umočiti štapić za uši, pa preko čukljeva nacrtati mrežu horizontalnih i vertikalnih linija (kvadratića), na razmaku od 1 cm. Ovako primenjen jod se najbolje apsorbuje. Kad se jod osuši na koži, obujte čarape. Terapija za prirodno lečenje čukljeva sapunom treba da traje 30 dana.

Recept 7:
– Gavez za čukljeve je isto jako delotvoran lek. Lečenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana. Gavez se preporučuje samo za spoljnu upotrebu. Gavez za čukljeve se treba redovno i dugotrajno koristiti prema uputstvu, kako bi se čukljevi smanjili. Mast od gaveza namažite na čukljeve i na ostale prste. Utrljavajte mast blago masirajući oko 20 minuta. Ovu mast od gaveza koristitie ujutu i uveče. Efekat tretiranih čukljeva je dugotrajan.

čukljevi na nogama

Separatori za čukljeve su isto jedno od rešenja problema sa čukljevima. Oni su samo pomoćno sredstvo, koje zaustavlja dalju deformaciju palca i njih je poželjno nositi u početnoj fazi rasta čukljeva. Separatori za čukljeve pomažu da se deformacija ne pogoršava jer spevaju da zadrže palac u pravilnom položaju i onemoguće njegovo pomeranje, tj. iščašenje u korenu zgloba. Uglavnom se koriste noću i potrebno ih je koristiti nekoliko meseci, pa i više, kako bi se duže očuvao i održao pravilan položaj palca i sprečio veći deformitet.

Još jedan savet kako se rešiti čukljeva na nogama je pravilan izbor obuće. Dobra obuća je potrebna kako bi se sprečili i olakšali simptomi čukljeva. Prilikom kupovine obuće dobro istestirajte šta uzimate, probajte obuću i ustanovite da li je udobna. Nipošto ne uzimajte obuću koja je tesna i koja vas steže.

Čukljevi bez operacije ne mogu proći ukoliko imate ektreman bol koja se povećava i ometa dnevne aktivnosti. Zajedno sa vašim lekarom odlučite da li je najbolje rešenje za vas operacija uklanjanja čukljeva ali morate znati da je to samo privremeno rešenje.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here