Kako da održavate četkice za šminkanje

1916
Kako da održavate četkice za šminkanje
Četkice za šminkanje

Koliko često čistite vaš alat za šminkanje? Iako ovo teži da bude jedna stvar koju većina previdi, to je jedna od najvažnijih stvari koju moramo redovno raditi! Četkice za šminku su investicija i ako želimo biti sigurni da dobijamo sve što možemo od njih moramo vršiti čišćenje četki. Pribor za šminkanje može biti plodno tlo za bakterije. Razmislite o tome koliko je onda bakterija na vašem licu dnevno.

Ako redovno čistite četkice za šminku lakše ćete ukloniti:
• Staru šminku
• Prljavštinu i prašinu
• Izumrle ćelije
• Bakterije
• Ulja

Još jedna prednost održanjvanja seta sa kojim se nanosi šminka je i mekoća četkica. Šminka koja u naslagama ostaje na vašim četkama učiniće da one budu grube. Četke za puder kao i četke za rumenilo treba redovno prati jer će vam to pomoći da budu meke i glatke. Ovo naročito važi za ljude sa osetljivom kožom.

Koliko često treba čistiti četke za šminkanje? Higijenu ovog pribora bi trebalo sprovoditi makar jednom nedeljno, ukoliko ih koristite svakodnevno, jer su u konstantnom kontaktu sa licem i dobra su podloga za bakterije, jer se na njima zadržavaju prljavština i masnoća, a i redovnim pranjem održaćete im životni vek. Perite ih pre spavanja jer ćete im omogućiti dovoljno vremena za sušenje do ujutru kako bi bile spremne za naredni dan.

U nastavku vam predlažem sledeći tutorijal za pranje četkica za šminkanje koji je brz i jednostavan ali i najpovoljniji način za čišćenje četkice za obrve, četkice za tečni puder i svih drugih četki:

  • 1korak 1Prvo, pokvasite četku pod mlazom mlake vode držeći je svo vreme okrenutu ka dole. Izbegavajte područje gde je spojena jer ako voda prodre unutra može da olabavi lepak koji drži vlakana zajedno.
  • 2korak 2Dalje, stavite malu količinu nekog blagog šampona (npr. dečijeg) na dlan.
  • 3korak 3Potom trljajte po dlanu dok se ne stvori pena.
  • 4korak 4Kad mislite da ste skinuli svu prljavštinu i ulja koja su zarobljena u vlasima isperite je mlakom vodom.
  • 5korak 5Odstranite višak vode povlačenjem između palca i kažiprsta. Oblikujte četku u položaj u kome je bila kad ste je kupili. Ako je voda koja se oslobađa prljava slobodno ponovite postupak čišćenja još jedanput. Kad voda bude čista znaćete da ste uradili dobar posao i možete preći na sledeći korak.
  • 6korak 6Koristite krpu ili papirni ubrus kako biste osušili vlakana.
  • 7korak 7Nemojte zaboraviti očistiti i druga sredsva za šminkanje kao što je uvijač trepavica. Stavite malo šampona između prstiju, masirajte ga, a zatim isperite.

Sada kad su vaše četkice za šminkanje savršeno čiste, moramo se fokusirati na drugi aspekt, tj. na temeljno čišćenje ručice četke za šminkanje. Kada koristite četke za puder ili rumenilo prenose se klice, bakterije pa čak i sama šminka ostaje na drški četkica. Zapamtite, sve što je na dršci vaših četkica prelazi i na sve ostalo što se dirne. Da biste očistili ručicu, stavite alkohol na papirni ubrus i utrljajte dobro i ostavićete je čistom i dezinfikovanom.

  • 8korak 8Položite svoje četke u vodoravan položaj i ostavite ih na peškiru kako bi se mogle preko noći osušiti.

To je to! Prilično bezbolno, zar ne? Sad kad vaše četkice izgledaju kao profesionalne četkice za šminkanje morate obratiti pažnju na još jednu stvar, a to je da i vaši neseseri za šminku zahtevaju održavanje.

Pribor četkice za šminkanje

Tehnički, iako možda nezamislivo, šminka, pribor za šminkanje i neseser u kom držite šminku bi trebalo očistiti makar jednom mesečno. Ipak, većina nas vrlo retko to radi, neki i nikad, jer je lakše kupiti novo. Ukoliko posedujete kvalitetnu šminku, zašto je ne bi propisno održavali i tako uštedeli na kupovini nove, a staroj produžili rok trajanja.

Kozmetička torbica, kutija za šminku ili neseseri za šminku se prljaju veoma brzo. Zato najmanje dva puta mesečno bi trebalo ukloniti sve proizvode iz torbi i priuštite im temeljno čišćenje. Najbolji i najbrži način kako to uraditi je sa antibakterijskim maramicama, ili nekom krpicom umočenom u alkohol. Jednostavno obrišite unutrašnjost, a posebnu pažnju obratite na ćoškove, gde se mogu naći ostaci šminke. Nakon toga, neseser možete ostaviti par sati u mlakoj vodi, nakon čega ćete ga isprati i osušiti, a kutiju možete samo isprati mlakom vodom. Još jedan trik sa dezinfekciju kozmetičkih torbica je ostaviti ih u frižideru, u plastičnoj kesi. Ekstremna hladnoća će uništiti bakterije i sterilisati torbicu.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here