Brzina rasta kose mesecno

1696

Brzina rasta kose je individualna i uglavnom zavisi od gena. Postoje prirodni načini kojima možete maksimalno ubrzati njen rast. Prednost se daje tretmanima na prirodnoj bazi koji ne sadrže štetne supstance. Na taj način sačuvaćete zdravu kosu i koren glave, a to je preduslov da bi kosa brže rasla.

Koliko brzo raste kosa

U proseku mesečno kosa može da naraste 1,5 cm. Sa godinama se ta dužina smanjuje. Na njen rast utiču mnogi faktori ali je isto tako mnogo stvari oštećuje.

Vetar, hladno vreme, preterano izlaganje suncu, upotreba hemijskih supstanci su samo neke od stvari koje mogu toliko da je oštete da uspori rast. Korišćenje vitamina i minerala, pakovanja bogatih prirodnim uljima, korišćenje prirodnih preparata za kosu su jedini način da je sačuvate i podstaknete njen rast.

Na mestu gde ispadne dlaka, stvara se folikul iz kojeg će izrasti nova. Svaki folikul ima tri faze razvoja:

  • faza rasta (anagena faza) – izrastanje nove vlasi, traje od 1 – 10 godina i kosa raste brzinom od 0,3mm dnevno
  • prelazna faza (katagena faza) – obično traje 2 – 3 nedelje, folikul počinje izbijati na površinu kože
  • faza opadanja kose (telogena faza) – traje oko 3 meseca, nakon ove faze opet počinje faza rasta.

Svaka osoba ima u proseku oko 100 000 dlaka na glavi i one nisu iste debljine pa se stvara utisak gušće ili ređe kose.

Kako ubrzati rast kose prirodnim putem

Ishrana je bitna

Najbolja je izbalansirana ishrana sa puno voća i povrća. Oni su puni vitamina i minerala potrebnih vašem telu i kosi. Preporučuju se i masnije vrste ribe,  orašasto voće, pa i mlečni proizvodi.

Koristite organske šampone

U njima se ne nalaze ni parabeni ni sulfati i zbog toga su savršen izbor za svakodnevnu upotrebu. Daju prirodan sjaj, hidriraju kosu i olakšavaju oblikovanje.

Stavljajte ricinusovo ulje

Možete ga nanositi na koren, na čitavu kosu ili od njega praviti pakovanja. U bilo kojoj kombinaciji,  pozitivno deluje na vašu kosu, hraneći je i podstičući njen rast.

Koristite vitamine

Vitamini B grupe gde spadaju B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B12, biotin i folna kiselina ostvaruju neverovatno pozitivan efekat kod rasta i kvaliteta. Možete pojačati njihov unos ishranom ili tabletama.

Masirajte glavu

Dok perete kosu ili nanosite pakovanje, masirajte koren glave. Na taj način prokrvljujete vlasište i podstičete rast.

Ova hranljiva maska za brzi rast kose će vam poboljšati kvalitet kose i sprečiti njeno opadanje. Za pripremu vam je potrebno :

  • 1 kašika senfa u prahu
  • 2 kašike mlake vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje

Senf i vodu pomešajte i mutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Dodajte maslinovo ulje pa zatim i jaje i pomešajte sve zajedno dok se lepo ne sjedini. Pakovanje nanesite samo na kožu glave a zatim blagim masiranjem utrljajte.

Pakung se nanosi pre pranja kose. Na glavi treba da stoji od 15 – 30 minuta. U slučaju da osetite peckanje, ne brinite to je senf počeo da deluje na cirkulaciju glave. Ako postane nesnosno odmah operite kosu. Masku koristiti jednom nedeljno.

Da bi brzina rasta kose dostigla maksimum, potrebno je mnogo strpljenja. Osim toga, koristite blage šampone, ne stavljajte na kosu nikakve žestoke preparate, koristite pakovanja sa prirodnim uljima. Probajte što češće da ispirate kosu čajem od koprive jer jako dobro utiče na rast.

loading...

1 komentar

  1. I da imam novca ne bih radio presadjivanje kose. Naravno, u ovoj fazi života. Da imam 20 godina i brdo para, sigurno je da bi to bila realna opcija. Ono što znam i što više ne košta milione je da je to skoro pa rutinska operacija za one koji nisu previše zakasnili i mogu da plate. Efekat se vidi i ko god ne veruje trebao bi da se informiše, ako već nema primere iz okruženja. Čitajući ono što se nudi na tržišti, aht transplantacija kose deluje najozbiljnije. Nisu najjeftiniji, ali kome je do najniže cene neka ide kod Kineza, kao i za druge stvari.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here