Afte u ustima lecenje prirodnim putem

3462

Afte u ustima su veoma neprijatna i teško podnošljiva pojava. To je bolest koja nastaje u usnoj duplji i njen uzrok do dana današnjeg još nije utvrđen. Afte nisu zarazne i ne mogu se ni na koji način preneti na drugu osobu. To su male rane u ustima koje su bolne i neprijatne. Afta potiče od starogrčke reči koja u prevodu znači pali ili gori. One nisu opasne po opšte stanje organizma, ali mogu da budu neprijatne za osobu koja ih ima. Najčešće doba nastanka afti je od 10 do 19 godine. Međutim, kod većine ljudi se spontano prestaju pojavljivati kako stare. U nastavku teksta pročitajte koliko traju i šta raditi kada se pojave afte na desnima, jeziku, nepcu kao i afte u ustima kod dece te afte u ustima lecenje.

Afte u ustima koliko traju i kako da ih prepoznate

Veličina afti je oko 1 cm u prečniku. Najčešće nastaju kao male crvene tvorevine. Unutrašnjost afti može biti bela ili žuta, a spoljašnji deo je crven. Javlja se plik koji je ispunjen bistrom tečnošću. Pošto je plik odvojen vrlo tankom membranom, vrlo brzo dolazi do njegovog pucanja. Samim tim nastaje mala ranica na sluzokoži usne duplje koja je vrlo tanka i njenim nastankom su otkriveni nervni završetci i afta je veoma bolna zbog toga. Ishrana je otežana. Javlja se jak bol pri dodiru afte sa kiselom i začinjenom hranom naročito u prvim danima njihovog nastanka. Afte u ustima koliko traju? Mogu se podeliti po svojoj veličini na tri grupacije. Male afte, manje su od jednog santimetra i njihov tok izlečenja najčešće traje od 7 do 14 dana. Vrlo su bolne, naročito reaguju na jako začinjenu ili vruću hranu. Pored njih, postoje takozvane velike afte koje su već u prečniku od 1 cm. Njihov proces izlečenja traje duže od dve nedelje zato što zahvataju dublje slojeve sluzokože usne duplje. Treća grupa obuhvata jako sitne afte. One su grupisane na pojedinim predelima usne duplje. Njih ima mnogo više, nisu pojedinačne nego su grupisane kao grozdovi.

Afte u ustima uzrok

Afte su vrlo česta pojava i više faktora utiče na njihovu pojavu. Za afte u ustima uzrok je kao i kod većine bolesti, nasledna predispozicija koja igra važnu ulogu. Šansa da dobijete afte su 20% ako vam roditelji nisu imali afte, ali su 90% za one kojima oba roditelja imaju afte. Treba spomenuti i nedostatak određenih vitamina i minerala kao što su gvožđe, folna kiselina, cink ili vitamin B12. Neki lekovi kao sto su aspirin, nesteroidni protiv upalni lekovi, antibiotici, lekovi protiv kandide takođe mogu dovesti do njihovog nastanka. Mogu nastati u raznim grupama i mogu se najčešće svrstati tako da se njihov nastanak vezuje za gastrointestinalne probleme, hormonski disbalans, hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta, loša oralna higijena i alergije. To su najveće grupe koje se mogu svrstati da bi došlo do nastanka samih afti. Mesto njihovog nastanka je najčešće na sluzokoži obraza, zatim podjezični prostor, zatim nastaju na sluzokoži korena jezika i na njegovim bočnim stranama. Veoma retko, gotovo nikada se javljaju afte na desnima ili na tvrdom nepcu tj. afte na nepcu. Afte na jeziku nisu retka pojava. Uglavnom se javljaju na vrhu ili ivicama jezika. Afte na jeziku su jako neprijatne, dok jedete ili pijete samo ih dodatno iritirate i mogu jako da peku. Ako se pojave na korenu jezika znaju da otežavaju gutanje. Afte na jeziku mogu biti velike, male ili veliki broj sitnih oštećenja koja se stapaju na sluzokoži usta ili jezika. Afte u grlu mogu nastati bilo gde u okviru sluzokože grla. Mogu se pojaviti čak i na resici. Afte u grlu otežavaju gutanje hrane i veoma su neprijatne.

Afte u ustima kod dece

Kao što smo rekli, afte su bolne, male i učestale lezije koje nastaju u ustima. Kao i kod odraslih, tako i kod dece, afte na nepcu (na tvrdom nepcu) kao i na koži i zubnom mesu se nikada ne pojavljuju. Afte u ustima kod dece veoma su česte i najčešće se javljaju od druge godine života. Kao glavni uzrok je obično nehigijena usne duplje, stavljanje prstiju u usta kao i prevelik unos slatkiša. Ovi faktori pospešuju nastanak afte u usima kod dece. Morate voditi računa o higijeni usne duplje kao i o zdravoj i pravilnoj ishrani deteta koja je veoma važna. Na taj način ćete sprečiti razvoj bolnih i neprijatnih čireva.

Kako leciti afte

Afte u ustima lecenje se može sprovoditi u stomatološkoj ordinaciji gde se tretiraju lokalnim površinskim anesteticima da bi se kupirao bol do kojeg one dovode ili se mogu lečiti raznoraznim drugim stomatološkim medikamentima. Kako leciti afte u kućnom lečenju? Za lecenje afti u ustima možete pokušati sa ispiranjem usta čajevima od žalfije i kamilice, zatim pojačana oralna higiijena, izbegavanje vruće i jako začinjene hrane koje provociraju bol koje afte uzrokuju. Takođe, izbegavajte i paste za zube sa natrijum-lauril-sulfatom dok afta ne zaraste. Koristite cink u tabletama jer postoje dokazi da cink ubrzava zarastanje i sprečava novo pojavljivanje afti. Vitamin B12 se takođe pokazao učinkovitim u smanjivanju pojava afti. Ukoliko patite od afti i ako vas brinu obratite se stomatologu. Lepota proizilazi iz dobrog zdravlja, a dobro zdravlje počinje uravnoteženom ishranom. Najbolji način kako leciti afte je da se pobrinite da vaša ishrana sadrži kvalitetnu kombinaciju svežeg voća i povrća, žitarice od celog zrna i belančevine. Ne zaboravite da pijete vodu, ne samo kada osetite žeđ.

Afte u ustima lecenje prirodnim lekovima

Lecenje afti u ustima svodi se na podizanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja. Prirodni lek za afte u ustima, pored zdrave hrane su i beli i crni luk. Protiv bolova i za brže zarastanje pomoći će vam obloge od čaja i ispiranje hladnom slanom vodom. Za lecenje afti koristite geranijumovo ili lavandino ulje, sok od limuna, ulje od melaleuke ili čaj od žalfje. Ove tečnosti nanesite prstima na rane ili grgoljite u ustima.

Lecenje afte čajem od zalfije: 3 kesice žalfije poklopite sa 1 dl tople vode. Nakon 15 minuta procedite. Ovaj čaj možete piti ohlađen i promućkajte ga u ustima.

Priprema caja od zalfije i nevena: pomešajte 1 kašiku žalfije sa 1 kašikom nevena pa navedene sastojke prelijte sa 2 decilitra tople vode. Zatim poklopite i sačekajte da odstoji. Malo nućkajte, grgoljite u ustima par puta na dan.

Lecenje afte limunom: ima antivirusna i antibakterijska svojstva koja mogu ubrzati zaceljivanje afti. U jednoj čaši pomešajte sok od jednog sveže isceđenog limuna sa mlakom vodom. Dobijenim rastvorom isperite usta. Ponavljajte postupak par puta dnevno. Limun kada dotakne aftu će vas malo peckati, ali što češće budete ispirali, to će vas manje boleti.

Lecenje afte u ustima prepustite vašem lekaru u slučaju čestog pojavljivanja i ukoliko se pojave plikovi i bolovi velikog intenziteta. Obavezno se konsultujte sa lekarom i ako ih prati veliki kašalj, proliv ili infekcije na ostalim delovima tela. U svim drugim slučajevima, lecenje afti možete pokušati i sami kod kuće, uz neki prirodni lek za afte u ustima.

loading...

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here